Ylen tv-uutisten tyypillinen puheääni on pysynyt viime vuosikymmeninä melko yhdenmukaisena. Suurin muutos on kuultavissa miesäänten perustaajuudessa, joka on noussut selvästi.
Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jonka dosentti Teija Waaramaa ja professori Anne-Maria Laukkanen julkaisivat vuoden ensimmäisessä Lähikuva-lehdessä.
Sosiaalinen media on laajentanut puheäänten kirjoa julkisuudessa. Aiemmin tutkijat havaitsivat ilmiön heijastuvan ainakin yliopisto-opiskelijoiden puheeseen. Nyt he halusivat selvittää, kuuluuko muutos myös Ylen tv-uutispuheessa.
Tutkimusaineisto koostui hieman yli minuutin kestävistä suomen- ja ruotsinkielisistä tv-uutisnäytteistä vuosina 1990 – 1995 ja 2015 – 2023. Näytteet koottiin Ylen ääniarkistosta. Yhteensä tutkittavaksi päätyi 76 näytettä, joista kussakin oli eri puhuja.
Aineiston akustisia ominaisuuksia analysoitiin tietokoneavusteisesti. Lisäksi kaksi harjaantunutta kuuntelijaa arvioi korvakuulolta puheen piirteitä, kuten tiiviyttä, tempoa, intonaatiota ja painotusta.
Tutkimuksessa havaittiin, että sekä ruotsin- että suomenkielisten miesten uutispuheen korkeus on noussut keskimäärin kaksi puolisävelaskelta. Noususta huolimatta uutispuheen korkeus ei edelleenkään ylitä suomalaismiesten keskimääräistä puhekorkeutta.
Naisten puhekorkeudessa ei havaittu vastaavaa muutosta, tosin heilläkin korkeuden vaihtelulaajuus on lisääntynyt.
Suomen- ja ruotsinkielisten näytteiden välillä ei huomattu suuria eroja, ja ajan myötä ainakin erikielisten miesäänten väliset erot vaikuttavat jopa pienentyneen.
Ajanjaksosta riippumatta uutisäänissä korostui voimakkaimmin taajuusalue, jolla ihmisen kuulo on herkin. Tutkijat arvioivat, että Yle rekrytoi nykyäänkin uutistenlukijoita, joilla on helposti ymmärrettävä puheääni. Tämä palvelee Ylen pyrkimystä varmistaa tiedon saavutettavuus.

Uusimmassa lehdessä
- Pitääkö journalismin valita puolensa, jotta maailma pelastuisi? Journalistin toimittaja Manu Haapalainen kysyi itseään viisaammilta.
- Marjaana Varmavuori haluaa saada ihmiset saman pöydän ääreen
- Paikallisen median pitää vaalia paikallista keskustelua
- Jobbet som lokalreporter gav otippat socialt trumfkort