Näinkö on?

Haluat korvata radion aamujuontajat tekoälyllä, Sami Tenkanen

Bauer Median toimitusjohtajan sieluun sattuu, jos juontaja puhuu musiikin päälle.

Bauer Median strategian ensimmäinen lause on: ”Mediakenttä elää murroksessa.” Tämä omaperäinen linjaus kuvastaa sinua media-alan visionäärinä.
Toivottavasti ei. Media-alan muutos on klisee, mutta se on silti totta. Se on ollut käynnissä ainakin 50 vuotta, mutta juuri se tekee tästä hommasta mielenkiintoista.

Bauer Media lanseerasi viime syksynä tekoälyn avulla tuotetun radiokanavan. Tähtäät siihen, että pian kaikki 17 radiokanavaanne pyörivät ilman ihmisääntä.
En tähtää enkä usko siihen, että radiot toimisivat ilman ihmisiä. Haluan, että tekoälystä kiinnostuneet työntekijämme löytävät tapoja hyödyntää sitä. Tekoälyfirmoille radiojuontajien poistaminen globaalisti on sitä paitsi aika marginaalinen bisnes.

Haaveesi on, että tekoäly tekisi myös kanavanne musiikit ja välttyisitte maksamasta valtavat Teosto-maksut.
Se olisi hirvittävä tragedia. En usko, että voisin käydä tekoälyn keikalla ja toivon, ettei näin käy. Tykkään käydä livekeikoilla ja fanittaa artisteja ja bändejä.

Kuulijanne toivovat, että tekoäly hoitaisi aamuohjelmienne ”hauskan” läpänheiton.
Välillä toivon, että tekoäly voisi joskus hoitaa kohtia, joissa meinaa naama punastua, mutta ei tekoälystä silti ihmisen korvaajaksi ole. Pyysin kerran Chat GPT:tä tekemään radioon sopivan hauskan vitsin, ja voin sanoa, ettei se siihen kykene.

Oikeasti tekoälyllä kannattaisi korvata kalleimmat työntekijät eli toimitusjohtajat.
On totta, että tässä työssä on valtavasti mekaanista tekemistä, jonka tekoäly voisi hoitaa. Toisaalta tässä työssä välillä vaaditaan inhimillisyyttä, älykkyyttä ja hyviä käytöstapoja, ja niitä tekoäly ei voi hoitaa.

Radion tulevaisuus näyttää valoisalta, koska ennen pitkää kaikki mediasisältö muuttuu puhutuksi.
Tämä on radiolle haaste, koska ihmisellä on rajallinen kapasiteetti kuunnella äänisisältöjä samanaikaisesti. Radio on välineenä tottunut siihen, että aina joku haastaa sitä – oli kyse c-kaseteista, cd-levystä tai musiikin suoratoistosta. Radio on aina pystynyt löytämään itsensä uudelleen. Luotan, että niin tapahtuu myös tulevaisuudessa.

Aloitit urasi radiokanava NRJ:n aamujuontajana. Tähtäsit radiopomoksi vain siksi, ettei tarvitsi herätä keskellä yötä töihin.
Tätä ei ehkä kukaan usko, mutta ei herääminen niin hirveää ollut. Edelleen voisin herätä, mutta en usko, että pärjäisin enää studiossa. Silloin pärjäsin, koska kanavia oli paljon vähemmän.

Parasta radiota on se, että juontaja lukee hittibiisien välissä iltapäivälehtien uutisia ja taustoittaa tapahtumia lukemalla Wikipediaa.
Tämä on mahtavan elitistinen väite, jossa Journalistin toimittaja ilman häpyä heittää bussin alle kaksi kollegaansa: radiojuontajan ja iltapäivälehden toimittajan! Eihän se parasta radiota ole, mutta on mahdotonta sanoa mikä olisi. Kuuntelijoita on niin monenlaisia, ja jokaisen tarpeet vaihtuvat päivittäin.

Radiokanavan tärkein tehtävä on toimia ilmoitusalustana yrityksille.
Ei se ehkä tärkein tehtävä ole. Jos yritysten tärkein tehtävä on kuitenkin luoda hyvinvointia työllistämällä ja tuottamalla verotuloja ja jos radiokanava voi tukea tätä, niin hieno homma.

Verenpaineesi nousee aina, jos johtamiesi radiokanavien uutiset eivät ala sekunnilleen oikea-aikaisesti.
Ei pidä paikkaansa. Uutisten aloitus saa heittää muutamilla sekunneilla, mutta juontaja ei saa ikinä puhua introspiikkiä pitkäksi laulun päälle. Sieluun sattuu, jos näin käy.

Sinut sekoitetaan usein laulajahahmo Aarne Tenkaseen.
Sitä tapahtuu vuosi vuodelta vähemmän. 20 vuotta sitten kirjoitin nimikirjoituksen Aarne Tenkasen levynkanteen, enkä ollut ihan varma kumpaa meistä nimmarinpyytäjä fanitti enemmän.

Sami Tenkanen, 50

Bauer Median Suomen toimitusjohtaja vuodesta 2017. Kesäkuusta alkaen myös yhtiön Ruotsin toimitusjohtaja.

Valmistui Laajasalon opiston radiolinjalta 1995. Suoritti Executive MBA -tutkinnon 2021 Henley Business Schoolissa Helsingissä.

Aloitti juontajana Radio NRJ:n aamuohjelmassa vuonna 1994. Toimi kanavan ohjelmapäällikkönä 2005 – 2006.

Siirtyi Nelonen Medialle vuonna 2007 ja oli perustamassa Radio Rock -kanavaa. Nelonen Median radioiden sisältöjohtaja 2012–2016

Lohjan kaupunginvaltuuston jäsen (kok.) 2008 – 2017.

Naimisissa toimittaja Anna Perhon kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Harrastaa golfia, padelia ja laskettelua.