Kuolleita

Pitkien sitaattien ”Kepu-Kalle”

Toimittaja Kaarlo Lähteenmaa 27. 9. 1936 Alavus – 16. 5. 2024 Helsinki

Keskisuomalaisen pitkäaikainen Helsingin-toimittaja Kaarlo ”Kalle” Lähteenmaa kuoli 16. toukokuuta vietettyään kevään Malmin sairaalassa. Hän oli 87-vuotias.

Lähteenmaan lehtimiesura alkoi Kokkola-lehdestä, josta hän siirtyi Ilkan aluetoimittajaksi Lapualle. Hieman yli parikymppisenä hänestä tuli Lapuan Sanomien päätoimittaja. Keskisuomalaiseen hänet palkattiin Raittiussanomien päätoimittajan paikalta. Tätä ennen hän oli ehtinyt työskennellä keskustalehdistä Ilkan lisäksi Karjalan Maassa ja Maakansassa (nyk. Suomenmaa).

Ennen Karjalan Maata Lähteenmaa piipahti Ilkan pääkallonpaikalla Seinäjoella. Siellä perhe viipyi vain pari kuukautta suksien mentyä ristiin toimituksen johdon kanssa. Kun päätoimittaja Veikko Pirilä kyseli Kallea myöhemmin takaisin Ilkkaan sanoen, ettei hän tule toimeen partaradikaalien kanssa, Kalle vastasi lyhyesti: Olen kasvattanut parran.

Lehtimiehenä Lähteenmaa oli tasapuolinen ja haastateltavia kunnioittava. Hän ei käyttänyt nauhuria, vaan kirjoitti kaiken sanasta sanaan vihkoonsa. Pitkät sitaatit olivat Kallen tavaramerkki.

Kallen neljän lapsen ollessa pieniä isä viihdytti näitä soittamalla huuliharppua ja lausumalla runoja. Isän iloksi lapsista kahdesta tuli toimittaja ja kolmaskin kokeili alaa ennen tutkijanuraa.

Omimmillaan Kalle oli kalassa, uistelemassa ja Ähtärinjärvellä verkoilla.

Lue lisää aiheista: