Kuinka kohdella freelanceria? Joiltakuilta kyykytys onnistuu luonnostaan. Muut voivat ottaa talteen kymmenen vinkkiä freelancerin kanssa pärjäämiseen.
1. ILMAISE ARVOJÄRJESTYS
Freelancereita ei suotta kutsuta avustajiksi: ne vähän jelppivät ja avustavat oikean toimituksen journalisteja, vähän kuin lautapojat rakennustyömailla.
Tästä kannattaa joskus muistuttaa. Hyvä hetki on silloin, kun kesätoimittajat – jotka kesän jälkeen usein työskentelevät tiedotusvälineesi freelancereina – ovat tulleet taloon.
Kun toimituskokouksessa käsittelette jonkin artikkelin ongelmia, sano ymmärtävällä äänensävyllä: ”Joo, mutta sehän olikin avustajan tekemä juttu”.
2. MUISTUTA REALITEETEISTA
Freelancerilla on loistava juttuidea, mutta aihe on haastava. Ei ole varmuutta, johtaako aiheen penkominen jutun julkaisuun. Kiinnostut jutusta ja haluat tilata sen, mutta freelancer epäröi: Jos juttua ei koskaan julkaista, voisiko tehdystä taustatyöstä silti laskuttaa jotain?
Vastaa: ”Niin. Tällaisia juttuja tehdessä kannattaisi olla kuukausipalkalla.”
3. ÄLÄ PUHU RAHASTA
Freelancerille ei kannata puhua juttua tilatessa rahasta. Miksi pitäisi? Se on vähän vulgaaria. Ethän sinäkään puhu rahasta tai ajattele rahaa, kun alat tehdä juttuasi toimituksessa tai nakitat jutun alaisellesi.
Jos freelancer kysyy palkkiosta, älä vastaa viestiin. Äläkä toiseen. Äläkä kolmanteen.
Ehkä käy niin, että se unohtaa koko raha-asian.
Freelancer ei pidä omituisena, vaikka aiemmin jouhea viestinvaihtonne katkeaa rahasta kysyttäessä.
4. JOS ON IHAN PAKKO PUHUA RAHASTA, ÄRSYYNNY
Freelancer on kuin sinnikäs juoppo, joka tunkee pöytääsi. Hän jankkaa ja jankkaa, kunnes reagoit.
Kun viimein joudut vastaamaan ärsyttävään palkkiokyselyyn, kannattaa kyselijään suhtautua kuin nurisevaan lapseen. Ilmaise, että sinulla on suurempiakin asioita murehdittavanasi. Passiivisaggressiivisuus saa näkyä vastauksessasi.
Pyri hienovaraisesti syyllistämään freelanceria siitä, että se jankuttaa rahoistaan ja saa olosi epämukavaksi. Ehkä se seuraavalla kerralla ymmärtää olla hiljaa.
5. ÄLÄ REAGOI MIHINKÄÄN, MUTTA VAADI NOPEAA REAGOINTIA
”Vaikeneminen on kultaa” on hyvä ohjenuora freelancerin kanssa toimittaessa. Mihinkään freelancerin yhteydenottoon, etenkään juttutarjouksiin, ei kannata vastata. Toisin kuin sinulla, freelancerilla on aikaa odottaa, sillä kun ei ole muita aikataulutettavia asioita. Freelancer on silti hyvä pitää varpaillaan esimerkiksi näin:
Se tekee sinulle juttua. Prosessin aikana olet jättänyt vastaamatta kahteenkymmeneenkolmeen freelancerin lähettämään sähköpostiin, seitsemään puheluun ja kolmeen tekstiviestiin. Silti freelancer palauttaa jutun ajallaan.
Älä kuittaa, että sait sen. Älä edes avaa tiedostoa.
Tsekkaa juttu viimeisenä päivänä ennen julkaisua. Kun huomaat siinä ongelmia, viestitä freelancerille jämäkästi:
”Moi, tsekkasin nyt jutun. Siinä on jonkin verran työstettävää. Laita juttu korjattuna viimeistään huomisaamuksi.”
6. ÄLÄ MAKSA MATKA- TAI ESITUOTANTOAJASTA
Freelancer rakastaa hakea satasia maakunnista, joten häntä ei haittaa lähteä Helsingistä Utsjoelle tekemään 4 000 merkin juttua 350 euron palkkiolla.
Freelancer rakastaa myös liikuntaa sekä matkantekoa pitkän kaavan mukaan. Se tekee mieluusti matkan halvimmalla mahdollisella kulkuneuvolla ja patikoi viisi kilometriä suuntaansa asemien välillä. Erityisesti tätä rakastavat freelancevalokuvaajat, joilla on mukanaan painavia tavaroita.
Freelancer tykkää myös toimia kuvausjärjestelijänä, sovittaa kaikki ihmiset samaan paikkaan samaan aikaan, säätää kyydit ja ostaa pullaa ja kahvia paikan päällä. Mistään näistä freelancer ei halua korvausta.
Ulkomailla tehtävistä jutuista ei tarvitse maksaa mitään. ”Otat sen niinku lomana!”
7. SUHTAUDU FREELANCERIN LASKUN ERÄPÄIVÄÄN EHDOTUKSENA
Freelancerin laskun eräpäivä on kuin nopeusrajoitus moottoritiellä: vain nyhveröt noudattavat sitä.
Omapahan on häpeänsä, jos likviditeetti ei ole kunnossa eikä pysty odottelemaan palkkiotaan vähän pidempään.
Jos freelancer kysyy eräpäivän jälkeen rahojensa perään, toimi kuten kohdassa 3 ja 4.
8. ÄLÄ NEUVOTTELE
Freelancerien kanssa kannattaa käyttää koirakuiskaaja Cesar Milanin teesiä: ”Don’t reason with it, don’t argue with it – just dominate”.
Se voi haluta laskuttaa 14 päivän maksuajalla, mutta te maksatte 30 päivän maksuajalla. Se voi haluta enemmän rahaa, mutta teillä on tietyt taksat ja sillä hyvä.
Freelancerin kanssa on oltava jämäkkä! Syvällä sisimmässään se nauttii siitä, että sitä käsketään.
9. ÄLÄ KUTSU FREELANCERIA JUHLIIN
Tiedotusvälineenne täyttää siis pyöreitä vuosia, onnea! Ja pidätte oikein isot juhlat, joissa rahaa ei säästellä? Se on vähintä, mitä voitte tekijöille tarjota! Ette tietenkään kutsu avustajia, jotka tekevät puolet lehtenne jutuista, ettekä TTT-sopimuksella olevia, joista osa istuu toimituksessanne enemmän kuin vakioväkenne. Kyllä ne ymmärtävät, että mediatalonne kannattaa säästää muutama satanen.
10. ÄLÄ ANNA ILMAISTILAUKSIA
Olisi järjenvastaista, että freelnacer saisi ilmaiseksi lehden, jota itse jatkuvasti tekee, tai saisi verkkosisällöt käyttöönsä. Ilmainen tilaus saattaisi edesauttaa sitä, että friikku aktiivisesti seuraisi tekemäänsä mediaa.
Kirjoittaja on freelancer, jolla on paljon freelancekavereita, jotka puhuvat keskenään.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena