Ihmisoikeuksia kunnioittavaan ilmaisuun sitoutuivat Sananvastuuvala-kampanjassa paitsi journalistit myös joukko viestijöitä, poliitikkoja ja järjestöjä.
Huhti-toukokuun vaihteessa Twitterissä levisi Journalistiliiton ja Journalistin käynnistämä sosiaalisen median kampanja #sananvastuuvala. Ilmaisunvapauttaan sitoutuivat käyttämään vastuullisesti muun muassa yleläiset Atte Jääskeläinen ja Matti Rönkä, Allerin Pauli Aalto-Setälä sekä lukuisat muut journalistit mediataloissa ympäri Suomen. Mukaan lähti myös joukko viestijöitä, järjestöjä ja poliitikkoja: muun muassa palkansaajien suuret keskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK sekä puoluesihteereitä.
Journalistiliiton tiedottajan Jaakko Kilpeläisen mukaan sosiaalisessa mediassa toteutettuun kampanjaan osallistui Twitterissä liki 300 käyttäjää ja Facebookin puolella liuta lisää.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho uskoo kampanjan onnistuneen, koska sananvapautta pidetään Suomessa tärkeänä.
”Viime ajat ovat osoittaneet, että sananvastuu kulkee sananvapauden kanssa käsi kädessä. Sananvapautta ei ole ilman sananvastuuta.”
#Sananvastuuvalan ohella luotettavan median puolesta ja vihapuhetta vastaan on vedottu tänä keväänä myös päätoimittajien yhteisessä kannanotossa sekä Sanomalehtien liiton Sananvapauden päivän mainoskampanjassa.
Kampanjat ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä: vetoomuksia on pidetty tekopyhinä tai median pyrkimyksinä sensuroida ”valemediat” pois markkinoilta.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi painottaa, että median on oltava itsekriittinen.
”On kuitenkin tyystin eri keskustelu, kun puhutaan siitä, että valheita julkaistaan uutisiksi naamioituina. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä, mutta kukaan ei voi omistaa faktoja.”
Hanne Aho muistuttaa, että journalisteilla on suurempi vastuu sanoistaan kuin monella muulla. JSN:n lisäksi itsesääntely toteutuu hänen mielestään myös siksi, että Journalistiliiton jäsenet odottavat sekä itseltään että toisiltaan paljon journalisteina.
”Ala on kovassa muutoksessa. Esimerkiksi kilpailu ajasta houkuttaa aika ajoin tilanteisiin, jossa sananvastuusta livetään. Näin sahataan omaa ja alan oksaa”, hän pohtii.
Kampanjaan voi osallistua jakamalla vala somessa: ”Ilmaisen itseäni ihmisoikeuksia kunnioittaen. Vihapuhe ei vaienna minua. Kannan vastuun sanoistani.” #sananvastuuvala
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena