Media-ala

Hesari pysyi siteerausten kuninkaana

STT-Lehtikuva siteerasi viime vuonna eniten Helsingin Sanomia. Kärjestä Savon Sanomat ja Keskisuomalainen takoivat eniten skuuppeja toimitusten kokoon nähden.

Sanomalehti Keskisuomalaisessa päätettiin joulukuussa, että talo tarjoaa vastedes STT-Lehtikuvan siteeraaman uutisensa tekijälle skuuppikahvit.

Lukuisat skuupit Ilmavoimista siivittivät Keskisuomalaisen jaetulle neljännelle sijalle Savon Sanomien kanssa, kun STT-Lehtikuva Journalistin pyynnöstä laski vuonna 2014 siteeraamansa uutiset.

Uutis- ja kuvatoimisto siteerasi viime vuonna eniten Helsingin Sanomia (HS), Yleä ja Turun Sanomia (TS). Kärkikolmikon järjestys säilyi edellisvuodesta, joskin kullakin siteerausten määrä putosi.

Vuoden nousija oli Savon Sanomat (SS), jonka STT-siteerausten määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 38 prosenttia. Keskisuomalainen (KSML) paransi määräänsä lähes 23 ja Iltalehti lähes 16 prosenttia.

Jos kärjen siteerausmäärät suhteutetaan toimitusten kokoon, SS, KSML ja TS ohittavat HS:n. SS:ssa työskentelee noin 60, KSML:ssa noin 75, TS:ssa noin 90 ja HS:ssa noin 280 journalistia.

SS skuuppasi viime vuonna esimerkiksi Hornet-lentojen reagointiviiveellä ja itsenäisyyspäivän juhlien pommiuhkalla. Toimituspäällikkö Seppo Rönkön mukaan lehdessä on panostettu alueuutisten ohella valtakunnallisiin puheenaiheisiin.

”Uutisajattelua on iskostettu koko toimitukseen. Mietimme aina, miten yleiskiinnostavia aiheet ovat. Sen perusteella päätämme, paikallistammeko vai lavennammeko niitä”, Rönkkö sanoo.

”Olemme tuloksesta tohkeissamme. Tämä on koko porukan hommaa. Joku tuo palaveriin loistavan aiheen, josta toinen saattaa tehdä jutun.”

KSML:n skuuppeja olivat esimerkiksi Vladimir Putinin Ahvenanmaan-rantatontti ja Fennovoiman hakemuksen vanha suunnitelma. Uutispäällikkö Keijo Lehdon mukaan toimittajia on kannustettu erikoistumaan, mikä näkyy siteerauksissa.

”Meillä on hyvä porukka, josta olen ylpeä. Olemme osanneet poimia asioita ja olla ajassa kiinni”, Lehto sanoo.

Toimituksissa STT-Lehtikuvan tai valtakunnallisen viestimen siteerausta kutsutaan läpimenoksi. Niitä seurataan tarkasti.

Lehto uskoo, että läpimenot lisäävät sekä toimittajien kunnianhimoa että lukijoiden luottamusta. Vaarana on tehtailla juttuja lukijoiden sijaan toisille viestimille.

”Siteeraus on ulkopuolinen takuu, että juttumme ovat oikeita uutisia. Lukijat sanovat usein ylpeinä, että ’teitä lainattiin’ tai ’televisio luki uutistanne’”, Lehto kertoo.

KSML:n Puolustusvoimiin erikoistunut uutistoimittaja Rai Suihkonen teki viime vuonna useita skuuppeja Ilmavoimista. Hänen mukaansa ne perustuivat asioiden järjestelmälliseen seurantaan ja asiantuntijoiden haastatteluihin.

Toimittajan mieleenpainuvin skuuppi koski kuitenkin poliisiylijohtaja Mikko Paateron kannattamaa pyöräilykypäräpakkoa. Uutinen täytti yleisönosaston, ja iltapäivälehdet revittelivät sillä.

”Ammatillisesti läpimeno kruunaa uutispäivän, mutta ei sitä kannata jäädä loppuviikoksi fiilistelemään. Työtä ei tehdä sen takia”, Suihkonen sanoo.

STT-Lehtikuva on laskenut siteerauksia Journalistille vuodesta 2010. Yle oli pitkään ykkönen, kunnes HS kiilasi ohi vuonna 2013. Nyt ero laveni entisestään.

HS:n skuuppeja olivat esimerkiksi Stephen Elopin jättieläke ja tullin pysäyttämä Ukrainan-aselasti. Päätoimittaja Antero Mukka uskoo, että HS:n kannustava ilmapiiri ja matala hierarkia helpottavat skuuppien syntymistä.

”Uutisvoitoista osataan iloita. Toki iso valtakunnallinen väline on myös perillä asioista, on kontakteja, ja lähteet luottavat meihin”, Mukka sanoo.

Kaikkiaan STT-Lehtikuva siteerasi hieman alle 1 500 uutista, mikä on satakunta vähemmän kuin edellisvuonna. Kärkikymmenikön ulkopuolella määräänsä paransi eniten Verkkouutiset, runsaat 133 prosenttia.

STT-Lehtikuvan uutispäätoimittaja Minna Holopainen arvioi, että kotimaisten siteerausten väheneminen johtuu vilkkaasta ulkomaanuutisvuodesta.

”Kaksi siteerausta vähemmän viikossa menee normaalivaihtelun piiriin. En vetäisi siitä johtopäätöksiä. Selvät uutiset siteerataan joka tapauksessa”, Holopainen
sanoo.

Näin selvitys tehtiin

  • STT-Lehtikuva laski viime vuonna siteeraamansa uutiset Journalistin pyynnöstä.
  • Tarkasteluväli oli 1.1. – 18.12.2014. Selvitys tehtiin viidennen kerran.
  • Siteeraukseksi laskettiin juttu, jonka STT:n toimittaja teki muun toimituksen julkaiseman uutisen pohjalta. Jatkojuttua ei laskettu siteeraukseksi.
  • Käytännön selvitystyön teki STT-Lehtikuvan toimittaja Olli Vesala.