I stället för ett två dagar långt seminarium blir Mediespråk i år sex webbinarier med olika teman. Det första webbinariet sänds 26 januari, när journalisterna Lina Laurent och Tommy Pohjola, bekanta från tidningen Journalisten, diskuterar hur det är att bevaka finlandssvenska medier. Diskussionen leds av Dan Lolax, sedan årsskiftet chefredaktör för Kommuntorget.
De återstående webbinarierna kommer att arrangeras under våren med tre – fyra veckors mellanrum fram till midsommar. Efter premiären kommer följande session att handla om hur de finlandssvenska medierna rapporterat om coronapandemin.
”Det blir en genomgång i hur vi lyckats med coronarapporteringen och vad vi kan lära oss av eventuella misstag”, säger Catariina Salo, innehållsproducent för Mediespråk 2021 och till vardags reporter på Nyhetsbyrån SPT.
Därefter ägnas ett webbinarium åt att diskutera representationen på redaktionerna och hur det påverkar rapporteringen av till exempel Black Lives Matter-rörelsen. I ett eget webbinarium fokuseras det sedan på frågor om hur mediespråket i Svenskfinland påverkas av finska.
”Det är ännu öppet vad de två sista sessionerna ska handla om, men det kommer sannolikt att uppstå något aktuellt ämne under våren som behöver behandlas”, säger Salo.
Mediespråk arrangeras av föreningen Svensk presstjänst rf med stöd av finansiering från Svenska Kulturfonden (30 000 euro). Webbinarierna är gratis för deltagarna och kommer att streamas från SPT:s Youtubekanal. En del av sändningarna riktar sig enbart till branschfolk och då krävs att deltagarna anmäler sig på förhand. De öppna webbinarierna kommer att läggas ut i efterhand för allmänheten. Mer info om webbinarierna och förhandsanmälan finns på mediesprak.fi.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena