Digitalisoituminen vauhdittaa radion muutosta. Emmi Moilaselle se on monipuolinen unelmatyö.
Teini-iästä se lähti. Radio tuntui läheiseltä formaatilta jo ennen kuin Emmi Moilanen, 25, tajusi, että sitä voi myös opiskella.
Kun paikka yliopiston suomen kielen linjalla ei auennut, vuosi kului HEO:n kansanopistossa radio- ja tv-journalismin linjalla.
Kansanopistossa opintoihin kuului harjoittelu Helsingin Lähiradiossa. Sinne Moilanen jäi vuodeksi tekemään ohjelmaa kerran viikossa kansanopiston päätyttyä.
”Siellä vahvistui, että tämä on minun juttuni. Radiossa pääsen hyödyntämään vahvuuksiani.”
Matka jatkui Turun ammattikorkeakoulun journalismilinjalle.
Viime lukuvuonna Moilanen toimi opiskelijaradio Radio Tutkan toisena projekti- ja toimituspäällikkönä. Suoraa lähetystä virtasi netin välityksellä ulos kampuksen studiosta iltaisin maanantaista keskiviikkoon.
”Lisäksi tein tuottajan ja juontajan töitä. Vaikka hommaa riitti, oli hienoa päästä puuhaamaan kaikkea.”
Radiotoimittajuus on Moilaselle unelmatyö, jossa pääsee toteuttamaan itseään monipuolisesti. Juontamisen ohella hän haluaa toimittaa ja ideoida juttuja. Eniten työssä kiinnostaa sosiaalinen puoli.
”Juontajana luon suhteen kuuntelijaan ja toimittajana tapaan ihmisiä”, Moilanen summaa.
Digitalisoituminen on vauhdittanut radion muutosta. Oheispalveluiden määrä on kasvanut: äänen lisäksi kanavat tarjoavat lisäherkkuina tekstiä, kuvaa ja videoita.
”Tänä päivänä netti ja sosiaalinen media ovat vahvasti mukana. Lisäksi pitää hallita toimittajan perusominaisuudet”, Moilanen selvittää.
Vaikka työpaikat vähenevät ja kilpailu lisääntyy, Moilanen ei halua murehtia tulevaa. Perusopit ovat takataskussa. Opinnot ovat olleet radiopainotteisia, mutta Moilasesta tuntuu, että hän on vasta nyt pääsemässä radiotöihin kiinni.
Neljäs ja viimeinen lukuvuosi alkaa ensi syksynä. Sitä ennen vuorossa on harjoittelu Yle Turussa sekä kesätyöt Bauer Median nettitoimituksessa.
”Luotan itseeni ja omaan osaamiseeni. Kyllä sen huomaa, että teen täysiä.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena