Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ilmestyy elokuun alusta lähtien vain kerran kuussa. Työntekijöiden määrää vähennetään 8,6 henkilötyövuotta. Lehti uutisoi asiasta torstaina 23. toukokuuta.
Yt-neuvotteluiden myötä neljä työntekijää irtisanottiin, yksi osa-aikaistettiin ja neljän määräaikaisen työsuhteet päättyivät. Lisäksi yksi työntekijä irtisanoutui itse. Suomenmaan palvelukseen jää 13 työntekijää. Lehti luopuu muun muassa omista valokuvaajista.
Pääluottamushenkilö Mikko Eronen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Hän uumoilee, että lehden tekeminen on jatkossa aiempaa haastavampaa. Toimituksella ei ole vielä selkeää käsitystä siitä, miten kaikki saadaan tehdyksi vähemmällä määrällä työntekijöitä.
”Kuvapuolen kanssa tulee varmasti olemaan ongelmia”, Eronen sanoo.
Eronen arvioi, että esimerkiksi verkkouutisointia pyritään silti jatkamaan kuten ennenkin. Toisaalta omien juttujen määrää voidaan verkossa myös pyrkiä lisäämään printin ilmestymiskertojen vähenemisen vastapainona.
”Pakkohan tästä on jotenkin päästä eteenpäin ja jatkaa”, Eronen sanoo.
Yt-neuvottelujen syynä oli Keskustan päätös leikata lehden saamaa viestintätukea vaalitappion jälkeen. Keskusta leikkasi Suomenmaan tukea suhteessa hieman enemmän kuin se itse menetti puoluetukeaan. Suomenmaan saama tuki puolittui kahdesta miljoonasta yhteen.
Yhteensä yt-neuvotteluissa päätettiin säästää 1,25 miljoonaa euroa vuodessa. Henkilöstön ja ilmestymispäivien lisäksi lehti säästää ulkoistamalla, it-järjestelyistä ja toimitiloista.
Suomenmaalla on toimitukset Helsingissä ja Oulussa.
Lue lisää: Vaalitappio vie puoluelehdiltä, mutta voittokaan ei tuo lisää rahaa (Journalisti 9.5.2019)
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena