Tuomas Pynnönen, 44, aloitti Viitasaaren Seudun päätoimittajana 4. marraskuuta. Aiemmin hän on työskennellyt Laukaa-Konnevesi-lehdessä ja viimeksi toimittajana Sisä-Suomen Lehdessä Äänekoskella. Hän on työskennellyt myös yrittäjänä ja taideseppänä.
Mikä sai sinut hakemaan Viitasaaren Seudun päätoimittajaksi?
Olen työskennellyt aina paikallislehdissä, ja kun paikka aukesi, hakeminen tuntui luonnolliselta. Sisä-Suomen Lehdessä olen ollut määräaikaisena. Viitasaaressa viehättää yhteisöllisyys. Siellä esimerkiksi rakennettiin palanut museotuulimylly uudestaan kuntalaisten aloitteesta.
Mikä teki sinusta parhaan hakijan?
Tein hakuvideon ja kerroin, että näen median murroksessa paikallislehdelle paljon mahdollisuuksia. Digissä voimme reagoida hetkessä. Somevideoilla pääsemme tekijöinä lähelle lukijoita ja voimme kertoa lehden muista sisällöistä.
Viitasaaren väkiluku laskee. Kenelle paikallisjournalismia jatkossa myydään ja miten?
Hyvä sisältö paikallisista asioista voi kiinnostaa myös entisiä viitasaarelaisia ja runsaslukuisia kesäasukkaita. Digissä sen toimittaminen heille ei maksa lisää.
Mikä on paikallislehden päätoimittajan tärkein taito?
Taito kuunnella, mistä ihmiset puhuvat. Paikallisjournalismin pitää löytää syitä sille, mitä kuntalaiset arjessaan kokevat.
Mikä on ensimmäinen iso teema, johon aiot tarttua Viitasaaren Seudun päätoimittajana?
Viitasaarella toimii esimerkiksi Pohjoisen Keski-Suomen ympäristölautakunta. Sen pöydällä on valtavan kiinnostavia kokonaisuuksia, joista ei ole uutisoitu.
Viitasaaren Seudun toimitus sijaitsee noin 60 kilometriä Sisä-Suomen Lehden toimituksesta pohjoiseen. Mikä matkalla muuttuu?
Kaikki. Viitasaarella paikalliset yritykset ovat suuri työllistäjä. Äänekoski on teollisuuskaupunki, jossa mielialassa näkyy se, ovatko lomautukset päällä. Kaupungin elinkeinoelämässä on paljon erikoisia kytköksiä, joissa on riittänyt selviteltävää.
Aiemmin kotisi ja työsi olivat Äänekoskella. Miten työ Viitasaarella muuttaa elämääsi?
Joudun opettelemaan etätyökäytäntöjä. Perheen kannalta voi olla helpompi, että pengon jonkun muun kuin kotipaikkakunnan asioita.
Olet työskennellyt myös yrittäjänä ja taideseppänä. Miksi valitsit journalismin?
Haaveilin pitkään taideammatista. Kun keho ei kestänyt pajatyöskentelyä, päätin palata journalismiin. Seurasin kyllä poliittista päätöksentekoa ja kirjoitin myös yrittäjänä.
Mitä teet vapaa-ajalla?
Sitä ei juuri ole kodin ulkopuolella. Minulla on iso perhe, ja olen poikani omaishoitaja. Luen, harrastan elokuvia ja entisöin vanhoja hirsitaloja. Nyt koulutan bullmastiffin pentua.
Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen. Hänellä on loputon kyky kaivaa asioita esiin ja kirjoittaa niistä johdonmukaisia, omaksuttavia ja helposti luettavia kokonaisuuksia. Plussaa myös viitasaarelaisjuurista.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena