23-vuotias Lari Seppinen välittää englantilaisen jalkapallon tapahtumia suomalaisille penkkiurheilijoille.
Suomalaisen penkkiurheilun erikoisuuksiin kuuluu se, että täällä seurataan erityisen innokkaasti englantilaista jalkapalloa. Sitä seurataan niin paljon, että Urheilulehdellä (entisellä Urheilusanomilla) on jo pitkään ollut Lontoossa oma jalkapallokirjeenvaihtajansa.
Syksyllä pestissä aloitti 23-vuotias Lari Seppinen. Myllykosken Pallon mies tulkitsee vähintään seuraavan vuoden ajan suomalaiselle lukijakunnalle, mitä Liverpoolin vastaprässi, Valioliigan rahavirrat ja Teemu Pukin fyysinen ylivoima merkitsevät.
Seppinen kertoo, että lehdestä soitettiin ja tarjottiin pestiä.
”Ilmeisesti he pitivät jutuistani”, Seppinen sanoo.
Tampereella journalistiikkaa opiskellut toimittaja on kirjoittanut muun muassa Kainuun Sanomiin, Hämeen Sanomiin ja lukuisille jalkapallosivustoille. Free-sopimuksella palkattu Seppinen tuottaa nyt Lontoosta Urheilulehden lisäksi säännöllisesti sisältöä myös Ilta-Sanomiin ja Helsingin Sanomiin.
”Suomi futismaana ei varsinaisesti avaa portteja.”
”Yhteydenottoja joutuu lähettämään Valioliigaseuroihin uudestaan ja uudestaan. Juttujen saaminen on joskus pitkä prosessi”, Seppinen sanoo.
Seppinen on unelmatyössään, kirjoittamassa intohimostaan jalkapallosta.
”Futisihmisenä on nautittavaa päästä näkemään ja välittämään paikallista, suuren jalkapallomaan lajikulttuuria. Sosiaalisissa tilanteissakin pääsee aina alkuun, kun kertoo kirjoittavansa jalkapallosta. Siitä voi puhua kaikkien kanssa.”
Jalkapalloihmiselle brittiläisten lehtien lukeminen voi olla jo juttujen määrän vuoksi täräyttävä kokemus.
”Täällä futisjournalismi on viihteellisempää, enemmän suurelle yleisölle tehtyä”, Seppinen arvioi.
”Journalismi Englannissa on herkemmin kantaaottavaa, myös jalkapallojournalismi. Pelillisiin asioihin tartutaan tiukasti. Kannanotoissa ulkomaalaispelaajien määrään voi lukea myös maahanmuuttovastaisuutta, varsinkin nyt, kun Brexit kärjistää näkemyksiä.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena