Huutamista kokouksissa, irtisanomisia ja monen mielestä epäonnistunut lehtiuudistus – Journalistin haastattelemien Hevosurheilun toimittajien mukaan moni asia on mennyt pieleen sen jälkeen, kun Jussi Lähde aloitti lehden päätoimittajana.
”Heti kättelyssä Jussi Lähde teki selväksi, että me Hevosurheilun tekijät emme ole oikeita toimittajia emmekä ymmärrä lehden tekemisestä mitään. Tältä pohjalta yhteistyötä lähdettiin rakentamaan”, sanoo Ville Toivonen.
Toivonen on työskennellyt Hevosurheilun toimittajana vuodesta 2007. Lokakuussa lehti irtisanoi hänet taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Hänen työvelvoitteensa jatkuu huhtikuun loppupuolelle asti.
Myös moni muu lehden toimittaja kertoo anonyymisti Journalistille kokeneensa, ettei Lähde ole arvostanut heidän työtään.
Jussi Lähde aloitti Hippos ry:n omistaman Hevosurheilun päätoimittajana helmikuussa 2013.
Luottamusmies Harri Lind kuvailee ilmapiiriä toimituksessa ”erittäin tulehtuneeksi”.
”Moni on kokenut Lähteen johtamistavan itsevaltaiseksi”, Lind sanoo.
Jussi Lähde myöntää, että kritiikki hänen esimiestyötään kohtaan on osin perusteltua.
”Mitä taloudellisesti tiukemmat ajat ovat, sitä vähemmän on neuvotteluvaraa. Kitkatilanteitakin on tullut”, hän sanoo.
Ville Toivonen ja anonyymisti Lähteen toiminnasta kertoneet sanovat, että päätoimittaja on useasti huutanut alaisilleen.
Lähde itse sanoo muistavansa muutaman tällaisen tapauksen.
”Näissä olisin voinut toimia toisin. Jo reilun vuoden ajan toimituskokoukset ovat kuitenkin olleet hyvin rauhallisia.”
Jussi Lähde sanoo, että on ollut huolissaan toimituksen ilmapiiristä ”ensimmäisestä työpäivästään lähtien”.
”Olen keskustellut asiasta useasti lehtiyhtiön hallituksen kanssa.”
Journalistin haastattelemien toimittajien mielestä ilmapiirin tulehtuminen johtuu Lähteen toiminnasta.
Välejä on kiristänyt erityisesti vuonna 2013 tehty lehtiuudistus.
”Uudistus oli tarpeellinen, mutta Lähde ulkoisti sen työstämisen ihmisille, jotka eivät tuntuneet tietävän mitään hevosalasta”, Ville Toivonen kertoo.
”Muutoksen tekeminen on aina vaikeaa, ja etenkin tilanteessa, jossa edellisistä muutoksista oli kulunut toista vuosikymmentä. Uudistuksista oli erilaisia näkemyksiä, mutta kaikki näkemykset tulivat kuulluiksi”, päätoimittaja sanoo.
Journalistin haastateltavien mukaan Lähde kyllä kuunteli toimituksen mielipiteitä, mutta ei antanut niille juuri arvoa.
Viime vuonna Hevosurheilua kustantava Suomen Hevosurheilulehti Oy ajautui talousvaikeuksiin, joihin Journalistin haastateltavien mielestä yhtenä syynä on lehtiuudistus ja ”sen aiheuttama lukijapako”.
Hevosurheilu ei ole teettänyt virallista levikkitutkimusta sitten vuoden 2012, jolloin levikki oli 23 835. Journalistin tietojen mukaan levikki on laskenut selvästi. Lähteen mielestä tämä ei kuitenkaan johdu lehtiuudistuksesta, sillä tilaajakato alkoi jo vuonna 2011.
”Hevosurheilun lukijakunta on iäkäs. Nuorten tavoittaminen on kova laji.”
Vuonna 2014 lehtiyhtiö teki 149 000 euroa voittoa. Vuoden 2015 tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta se on Journalistin tietojen mukaan noin 160 000 euroa tappiollinen. Yksi syy tappioon ovat Lähteen mukaan Postin hinnankorotukset.
Talousvaikeuksien takia Hevosurheilun kymmenestä vakituisesta journalistista irtisanottiin viime vuonna neljä. Lisäksi yhtiö antoi potkut samana vuonna ostamansa 7 oikein -lehden koko kahdeksan hengen toimitukselle.
Lähteen mukaan irtisanomiset olivat välttämättömiä, jotta yhtiö olisi tulevaisuudessa voitollinen.
”Hevosurheilulehti Oy on ryhtynyt huomattavasti myöhemmin tekemään niitä sopeuttamistoimenpiteitä, joita muissa mediayhtiöissä on tehty jo vuosia.”
Tunnettu viestintävaikuttaja
Jussi Lähde: Työskennellyt viestintäammattilaisena 1990-luvun alusta lähtien, tunnettu politiikan taustavaikuttaja. Vuodesta lähtien 2013 Suomen Hevosurheilulehti Oy:n julkaisujen päätoimittaja. Tekee päätyönsä ohessa Markus Leikolan kanssa Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde.
Suomen Hevosurheilulehti Oy: Päälehti vuonna 1924 perustettu Hevosurheilu. Yhtiö osti viime vuonna ravivihjelehden 7 oikein, johon se yhdisti aiemmin julkaisemansa Toto-lehden.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti