Miten sopeutuminen uuteen maahan ja kaupunkiin on sujunut?
Hyvin. Käytännön asiat ovat hoituneet yllättävänkin hyvin, ja kaupunki on luonteeltaan sellainen, että täällä tuntee heti kuuluvansa joukkoon, koska täällä on paljon erilaisia ihmisiä.
Millaisia juttuja Alma Talentin toimitus odottaa sinulta?
Markkinaseurantaa, ilmiöjuttuja ja mitä vain juttuja siitä, mitä täällä tapahtuu taloudessa ja politiikassa. Seuraan myös täällä olevien suomalaisten tekemisiä.
Mitä itse odotat Yhdysvaltain-pestiltäsi?
Odotan, että pääsen tekemään paljon töitä ja mielenkiintoisia juttuja paitsi täältä New Yorkista myös muualta Yhdysvalloista. Koetan myös laajentaa omaa jutturepertuaariani markkinaseurannasta politiikkaan ja muihinkin aiheisiin. Ensi vuoden presidentinvaalit ovat kiinnostava kokonaisuus ja niitä seuraan tarkasti.
Tämä on ensimmäinen kirjeenvaihtajuutesi. Miten arvioit työn eroavan Suomessa työskentelystä?
Tämä on lähinnä etätyöskentelyä kotona, koska täällä ei ole toimitusta, missä näkisi kollegoita kahvikoneella. Työkavereita näkee vain Teamsissa tai Whatsappissa. Tämä on kuin freelancerin työtä: hyvin itsenäistä, itsejohdettua ja huomattavasti omatoimisempaa kuin toimituksessa työskentely. Odotuksissa on myös, että täällä tulisi matkusteltua enemmän kuin Suomessa.
Millaisia kontakteja tai suhdeverkostoja sinulla oli New Yorkiin entuudestaan?
Kun varmistui, että pääsen tänne, minulla ei ollut suoria kontakteja. Tapasin Suomessa ahkerasti entisiä kirjeenvaihtajia ja olen luonut verkostoja esimerkiksi Linkedinissä. Sain Suomessa myös pankkien ja yritysten kontakteja niiden New Yorkin edustajiin.
Miten uskot paikallisten reagoivan haastattelupyyntöihisi – vastataanko puhelimeen?
Olen pessimistinen varsinkin yhdysvaltalaisten puhelinhaastattelujen saamisen suhteen ilman aikaisempaa kontaktia. Täällä selvästi toimii se, että ihmisiä yhytetään yhteen verkostoitumaan. Se näyttäisi olevan bisnesmaailmassa tyypillistä ja uskon, että se toimii myös toimittajamaailmassa.
Miten sinulta sujuu englanti?
Luettu englantini on hyvä ja esimerkiksi teknologia-alan sanastoni on hyvin laaja. Kun olin päättänyt yli vuosi sitten hakea kirjeenvaihtajan paikkaa sen avautuessa, aloitin myös viime keväänä englannin lisäopinnot. Ääntämistäni en osaa arvioida, mutta kaikki ovat puhettani täällä ymmärtäneet.
Kuka tai ketkä ovat ammatilliset esikuvasi?
Kaikki entiset New Yorkissa olleet suomalaiset kirjeenvaihtajat.
Jukka Lehtinen, 50, on nimitetty Alma Talentin kirjeenvaihtajaksi New Yorkiin kahdeksi vuodeksi.
Hän aloitti työt marraskuun alussa. Hän on työskennellyt Alma Talentin lehtien pörssitoimituksessa noin neljä vuotta sekä aiemmin muun muassa Sanoma Magazinesissa, Talentumilla ja HUS:n viestinnässä. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena