”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.
Jag var knappast den enda som blev lättad när coronan äntligen började ge vika för andra nyheter. Det vill säga när det gick att berätta något som hade med annat än pandemin att göra. Själv satt jag på material från Somalia som jag inte hade hunnit göra ut före uppräkningen av nya fall tog över nyhetsflödet, och mitt i begynnande global hysteri kändes inte de tidlösa historierna från Somalia speciellt relevanta.
Det mesta som går ut i nyheterna idag, och precis som den här kolumnen, tangerar ändå coronan på något sätt, och det är förstås helt naturligt. Samtidigt händer det enorma saker som inte direkt har något med viruset att göra, och som just nu riskerar att falla under radarn.
På mitt bevakningsområde kan jag nämna just Somalia, där terrorgruppen al-Shabaab igen visar framfötterna före ett viktigt val. De attackerade ett hotell på Lido-stranden i Mogadishu, ett hotell jag gick förbi flera gånger i januari. För under ett år sedan hyllades Etiopiens premiärminister med Nobelpriset, nu skjuter han upp det otroligt viktiga valet på obestämd tid. I Zimbabwe håller det två år efter det hoppfulla valet på att gå käpprätt åt helvete. Inflationen ligger på flera hundra procent och regimkritiker grips på ett sätt som snart går att jämföra med den framlidne Robert Mugabes tyranni. I Moçambique har militanta som säger sig vara lojala till IS tagit över en av landets viktigaste hamnar.
Inget av det här har fått nämnvärd uppmärksamhet i västerländsk media. Det är förstås helt förståeligt, men samtidigt är det skrämmande att så mycket som tidigare hade fått uppmärksamhet nu faller bort. Journalistiken är det första utkastet till historien sägs det ju, och idag känns det mer relevant än någonsin att minnas.
På grund av pandemin har det varit svårt för journalister att resa, och frågan är hur länge det dröjer tills resor och rapporter som var möjliga före pandemin, är normala igen. Det leder onekligen till att nyhetsflödet i världen blir mer likriktat och beroende av nyhetsbyråer.
Därför önskar jag att fler journalister vågade vara lite annorlunda.
Så, har du möjlighet, lägg in det där lilla icke-coronarelaterade telegrammet i slutet av TV-sändningen. Eller låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa