Media-ala

Karjalainen irtisanoo kaksi radionsa työntekijää ja lomauttaa toimituksen syksyllä 

Sanomalehti Karjalainen oy julkaisee muun muassa maakuntalehti Karjalaista. Sillä on myös oma radiokanava, Karjalainen Syke, joka juontotyö aiotaan jatkossa ostaa ulkoa.

Sanomalehti Karjalainen oy kertoi 15. kesäkuuta irtisanovansa kaksi Karjalainen Syke -radiokanavan työntekijää ja lomauttavansa Karjalaisen toimituksen enintään 15 päiväksi. 

Karjalaisen toimitus pettyi työnantajan päätökseen, Karjalaisen pääluottamushenkilö Olli Sorjonen sanoo. 

”Meillä on yleensä selvitty pelkillä lomautuksilla. Kymmenen viime vuoden aikana toimituksellista henkilökuntaa ei ole irtisanottu”, Sorjonen sanoo. 

Kanavan juontotyö aiotaan jatkossa ostaa ulkoa. Sorjonen pitää kehitystä huolestuttavana.  

”On ikävää, että omaa, itse tehtyä journalistista työtä ryhdytään ostamaan ulkopuolelta.” 

Karjalaisen toimituksen lomautukset ajoittuvat elokuun ja joulukuun välille. Ne eivät koske yhtiön paikallislehtien toimituksia. Sorjonen pitää suunniteltujen lomautuspäivien määrää suurena. 

”Karkean arvion mukaan se saattaa tarkoittaa, että toimituksesta pitäisi olla pois seitsemänkin ihmistä samaan aikaan. Se näkyy väistämättä sisällössä”, Sorjonen sanoo. 

Myös Karjalaisen vastaava päätoimittaja ja Sanomalehti Karjalainen oy:n toimitusjohtaja Pasi Koivumaa on sitä mieltä, että lomautuspäivien määrä on suuri suhteessa toimituksen kokoon ja työn määrään. Lomautukset koskevat 40 työntekijää. 

”Minunkin mielestäni 15 päivää on paljon. Tehdään se, mikä pystytään”, Koivumaa sanoo. 

Koivumaa korostaa, että 15 päivää on lomautusten enimmäismäärä. Tilannetta arvioidaan syksyn mittaan. 

Neuvottelujen alkaessa työnantaja arvioi, että toimituksista irtisanottaisiin viisi työntekijää. Osa irtisanomisista vältettiin Koivumaan mukaan siksi, että toimituksesta jää työntekijöitä eläkkeelle. 

”Yhtiö on kannattavuuden rajamailla ja mediamyynti näyttää tosi huonolta”, Koivumaa sanoo. 


Karjalainen Syke -radiokanava aloitti toimintansa huhtikuussa. Se korvasi joensuulaisen Radio Rex -kanavan, jonka Sanomalehti Karjalainen oy osti vuonna 2018.  

Karjalainen Syke -kanavan juontotyö aiotaan ostaa jatkossa ulkoa. Pasi Koivumaa kertoo, että puolet juontotyöstä ostetaan jo nykyisin yrittäjiltä. 

Koivumaan mukaan radion tekeminen kannattaa silti. Audio on nousussa ja radion mainosmyynti vetää paremmin kuin printtilehtien. 

”Radio tukee kaikkea muuta tekemistämme. Teemme paitsi maanpäällistä radiota myös nettiin audiosisältöjä, kuten podcasteja ja muita livesisältöjä.” 


Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys (PKJY) pitää Karjalaisen kustantajan irtisanomis- ja lomautuspäätöksiä lyhytnäköisinä ja henkilöstöä kohtuuttomasti kuormittavina. 

Yhdistys julkaisi neuvottelujen päätyttyä kannanoton, jossa se muistutti, ettei digitilausten määrää voi kasvattaa ilman runsasta ja paikallista sisältöä.

”Sen tekeminen on todellisuudessa ennen pitkää vaakalaudalla, mikäli työnantaja ei ymmärrä panostaa kaikkein tärkeimpään: osaaviin tekijöihin”, kannanotossa todetaan. 

Yhdistys kantaa huolta toimittajien, kuvaajien, graafikoiden ja muiden alan ammattilaisten jaksamisesta. 

”Nopeammin ja vähemmällä vaivalla ei saa olla alan tulevaisuuden visio. Sen vuoksi journalismin tekijöiden työpanosta ei voi kutistaa enää yhtään enempää.” 

Karjalainen luopui keväällä sunnuntain printtilehdestä. Tuolloin lupailtiin, ettei muutos vaikuta henkilöstön määrään. 

Maakunnan suurimman lehtikustantajan tilanne vaikuttaa myös muiden kuin Karjalaisen vakiväen asemaan, PKJY:n puheenjohtaja Taru Väänänen muistuttaa.  

”Se vaikuttaa määräaikaisilla sopimuksilla olevien ja freelancerina työskentelevien journalistien työtilanteeseen. Pohjois-Karjalassa on esimerkiksi freelancekuvaajia, jotka ovat saaneet Karjalaisesta työtilaisuuksia”, Väänänen sanoo. 

Sanomalehti Karjalainen oy kuuluu Punamusta Media -konserniin. Myös konserni kävi hiljattain muutosneuvottelut, jotka koskivat sen näkyvyys- ja painoliiketoimintaan kuuluvia yhtiöitä. Neuvottelujen seurauksena konserni irtisanoo 43 työntekijää.