Vuonna 2022 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa työskentelee yksi suomalainen kirjeenvaihtaja.
50 vuotta aiemmin Antti Kyynäräinen valitteli Sanomalehtimiehessä, että alueen uutiset eivät kiinnosta. Ne vähät uutiset, joita Saharan eteläpuolelta Suomeen kantautuu, ovat tavalla tai toisella ongelmallisia, hän kirjoittaa.
”Kuva biafralaisesta lapsesta pullottavine vatsoineen ja vanhuksenkasvoineen on vaikuttava esimerkki Afrikan uutisille luonteenomaisesta sensaatioinformaatiosta. Kuva ei kuitenkaan vastaa kysymykseen: Mitkä syyt johtivat konfliktiin, jossa hän saa kärsiä.”
Kongo oli pitkään Afrikan stereotyyppivaltio, ja nyt sellaiseksi on muodostunut Nigeria, Kyynäräinen kirjoittaa. Alueeseen perehtyneitä toimittajia ei Suomessa juuri ole. Länsimaiset lehdet uutisoivat alueelta kelvottomasti. Etelä-Afrikan hallitus haluaa toimittajien tukevan apartheidia, ja ”useimpia ihmisiä lännessä kiinnostaa kuva onnellisista viidakossa-eläjistä, joille aina paistaa aurinko”.
Kirjoittaja esittää myös ratkaisuja: toimittajien perehtymisen lisäksi pitäisi tiedonvälitystä tukea esimerkiksi auttamalla sähkötysverkon laajentamisessa ja maiden omien uutistoimistojen perustamisessa.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti