Liitto

Palveluyrityshanke etenee

Journalistiliitto suunnittelee osuuskuntaa, joka tarjoaisi palveluita freelancereille. Valtuusto päättää asiasta toukokuussa.

Journalistiliiton free-neuvottelukunta on valmistellut freelancerien työtä helpottavia palveluita tarjoavan osuuskuntamuotoisen yrityksen perustamista. Huhtikuun kokouksessaan liiton hallitus teki periaatepäätöksen asian viemisestä valtuuston päätettäväksi.

Osuuskunta huolehtisi muun muassa freelancerien laskutuksesta ja työeläkemaksuista. Se muodostaisi ammatillisen yhteisön, jonka kautta freelancerit voivat verkostoitua ja saada myös lisää työtilaisuuksia. Freelancerien olisi kuitenkin ensisijaisesti itse etsittävä asiakkaansa ja neuvoteltava palkkionsa.

Journalistiliiton tavoitteena on, että freelancerit olisivat oikeutettuja työttömyysturvaan samoin ehdoin kuin palkansaajat. Esimerkiksi vajaatyöllistettyjen freelancerien pitäisi saada soviteltua päivärahaa osa-aikaisten työntekijöiden tavoin, toteaa liiton asiamies Jussi Salokangas.

”Tätä nyt suunnitteilla oleva osuuskunta ei kuitenkaan voi luvata, sillä TE-keskus päättää työttömyyspäivärahasta tapauskohtaisesti. Joissakin osuuskunnissa työttömyysturvan saaminen on ollut mahdollista”, Salokangas sanoo.

 

Helsinkiläinen freelancetoimittaja Tiina Sandberg aikoo olla mukana, jos yritys perustetaan. Hän toivoo, että osuuskunta voisi auttaa myös työttömyysturvan piiriin pääsemisessä.

Sandberg kuuluu SJL:n free-neuvottelukuntaan, jossa on keskusteltu paljon siitä, olisiko freelancereille kannattavaa työskennellä liiton perustaman yrityksen kautta. Monen freelancerin eläkemaksut nousisivat, sillä osuuskunta pidättäisi sosiaaliturvamaksut laskutuksen perusteella, eikä alimitoitetun eläkkeen kerryttäminen olisi mahdollista.

”Toisaalta tämä tervehdyttäisi kilpailua, kun eläkettä olisi pakko maksaa itselleen”, Sandberg toteaa.

Osuuskunta ei tavoittelisi voittoa. Toiminta on tarkoitus rahoittaa palvelumaksuilla, jotka olisivat noin viisi prosenttia laskutuksesta.

”Mitä useampi freelancer lähtee mukaan, sitä pienempi palvelumaksusta tulee”, Salokangas sanoo.

Osuuskunta voisi myös neuvotella palkkioista tekijöiden puolesta, jos riittävän moni freelancer osallistuisi sen toimintaan. Tämä voisi nostaa palkkiotasoa.

Suunniteltu osuuskunta tarjoaisi palveluja Journalistiliiton jäsenille, myös satunnaisesti freelancetyötä tekeville, kuten opiskelijoille ja eläkeläisille.

Mikään muu ammattiliitto ei tarjoa jäsenilleen vastaavanlaista palvelua.