Journalisten

Medieinnehåll på nordsamiska och enaresamiska fick minoritetsstöd

Undervisnings- och kulturministeriets ekonomiska bidrag till medieinnehåll på minori­tetsspråk går till största delen till ­samma aktörer som i fjol. Nytt för i år är att tidningen Lapin Kansa får 56 000 euro för att ge ut ­nyheter och annat medieinnehåll på nordsamiska under vinjetten Ságat (berättelser). Den ­enaresamiska tidningen Anarâš aavis får 60 000 precis som i fjol.

”Vi vill på det här viset ge vårt bidrag till att öka mångfalden bland medieinnehåll på de samiska språken”, säger Sauli Pahkasalo, chefredaktör på Lapin Kansa.

Ságat-innehållet lanserades redan 2011 men har legat i träda i många år. Just nu försöker Lapin ­Kansa rekrytera en producent som ska bygga upp det nordsamiska innehållet.

Sauli Pahkasalo är förstås nöjd över bidraget men han tycker att det är svårt att arbeta långsiktigt när beslutet om det ettåriga stödet kommer först i slutet av september.

”Årets bidrag måste användas innan utgången av april 2025. Om vi bestämmer oss för att ­fortsätta projektet efter det måste vi ta en ekonomisk risk från april till september och bara hoppas på att vi får bidrag också nästa år”, säger Pahkasalo.

Svenskspråkiga medier får precis som under tidigare år största delen av statsstödet på 500 000 euro trots att också medier på samiska, karelska, r­omani och teckenspråk kan ansöka om stödet. Hufvudstadsbladet Ab:s tidningar Borgåbladet och Västra Nyland inkasserar 85 000 euro var. Stödsumman för ÅU Medias tidningar är 85 000 euro för Åbo Underrättelser och 56 000 euro för Pargas Kungörelser. Bland tidningar med mindre upplaga får Nya Östis 33 000 euro medan både Ny Tid och Finlands Natur får 20 000 euro vardera.

Den romska föreningen Romano Missio och ­Svenska Pensionärsförbundet hade ansökt om medie­stöd för en webbtidning och en nyhetssajt, men ministeriet avslog ansökan eftersom sajterna inte ännu startats.