Media-ala

Oikeusministeri ohjasi valtionapujen jakamista ennen lopullista budjettiehdotusta 

Journalisti uutisoi 9. elokuuta, että oikeusministeriö aikoo leikata Julkisen sanan neuvoston valtionavun kokonaan. Alkuperäisen jutun otsikko on oikaistu muotoon: ”Oikeusministeriö aikoo lakkauttaa Julkisen sanan neuvoston valtionavun – Avustusten kokonaisuus oli ministerin poliittinen päätös”.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) ohjasi poliittisesti oikeusministeriön hallinnonalan valtionapujen jakamista ennen ministeriön virkakunnan lopullista budjettiehdotusta.

Journalisti uutisoi 9. elokuuta, että oikeusministeriö aikoo leikata Julkisen sanan neuvostolle aiemmin maksamansa valtionavun kokonaan. 

Neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoi jutussa, että hänen tietojensa mukaan vastuuvirkahenkilöiden esitys oikeusministeriön hallinnonalan valtionapujen jakamisesta oli erilainen kuin oikeusministeri Leena Meren (ps.) päätös. Hyvönen viittasi jutussa avustuksiin kokonaisuutena. 

Maanantaina 12. elokuuta oikeusministeriön hallinto- ja ohjausosaston yksikönpäällikkö Niina Puolusmäki kertoi STT:lle, että kaikki leikkaukset olivat olleet virkakannassa ehdotettuja ja että ministeri ei tehnyt lopulliseen virkamiesehdotukseen muutoksia. 

Eero Hyvösen tiedot poliittisesta ohjauksesta perustuvat avustusten saajille 23. toukokuuta järjestettyyn tilaisuuteen. Siellä oikeusministeriön edustaja kertoi, että jos esitys valtionapujen kokonaisuudesta olisi tullut suoraan virkahenkilöiltä, kokonaisuus olisi ollut eri näköinen. 

Myös kaksi muuta Journalistin haastattelemaa muiden järjestöjen edustajaa sai tilaisuudesta selvän käsityksen, että avustusten jakaminen oli poliittisesti ohjattua.  

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ei halunnut kommentoida tilaisuudessa sanottua. 
 
Ministeriön kansliapäällikön sijainen Antti Leinonen vahvistaa, että oikeusministerin päätös vastasi virkakunnan lopullista esitystä.   

Virkakunnan ministerille tekemä esitys ei kuitenkaan ollut pelkästään sen omasta kynästä, vaan virkakunta oli jo huomioinut esityksen valmistelussa poliittiset painotukset. 

”Valmisteluprosessi oli keskusteleva, ja sen tuloksena syntyneen virkamieskannan sisältö otti jo siksi huomioon ministerin aiemmin esiin tuomat näkökohdat samoin kuin hallitusohjelman poliittiset painotukset”, Leinonen sanoo.  

”Avustuksista tehtävien säästöjen arvioiminen oli ja sen kuuluukin olla poliittisten arvovalintojen ohjaamaa.”  

Leinonen kommentoi asiaa Journalistille sähköpostitse. 

Ministeri kiisti 9. elokuuta Ylelle muuttaneensa virkahenkilöiden esitystä JSN:n tuen osalta. Antti Leinosen mukaan ministeri ei esittänyt erikseen näkemyksiä JSN:n tuen osalta.

Journalistin 9. elokuuta julkaisemaa juttua on täydennetty ja oikaistu tässä jutussa kerrotuilla tiedoilla. Aiemmin julkaistun jutun voit lukea täältä.