Tutkivan journalismin yhdistys on myöntänyt vuoden 2016 Lumilapio-palkinnon Turun Sanomien Rebekka Härköselle Kupittaan sairaalan suljetun osaston väärinkäytökset paljastaneesta juttusarjasta.
Yhdistys katsoo, että uutisoinnin ansiot ovat perusteellisessa tutkimustyössä. Härkönen onnistui saamaan hankalasta ja arkaluontoisesta tapahtumavyyhdistä pitävän näytön. Kävi ilmi, että vanhuspsykiatrian osaston potilaiden kaltoinkohtelu oli tapahtunut sairaalan johdon suojeluksessa. Juttu johti kaupungin sisäiseen tarkastukseen sekä poliisitutkintaan.
”Jutulla on suuri yhteiskunnallinen merkitys, se paljasti vuosikausia piilotellut ja vaietut epäkohdat. Ilman Härkösen sinnikästä tutkimustyötä potilaiden ylilääkitys, nöyryytys ja fyysinen pahoinpitely saattaisivat jatkua sairaalassa edelleen”, Tutkivan journalismin yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Lundell sanoo.
Palkintoraati päätti tänä vuonna myöntää uuden palkinnon, Journalismin johtotähti –palkinnon Yleisradion Minna Knus-Galánille ja Kjell Lindroosille Panaman paperit –paljastuksista.
MOT-ohjelman toimittaja Minna Knus-Galán ja Spotlight-ohjelman Kjell Lindroos osallistuivat journalistiseen yhteistyöhön, jossa liki 400 toimittajaa noin 80 maasta tutki yhdessä maailmanhistorian suurinta tietovuotoa. Työ edellytti uusien tutkimustapojen, metodien sekä datajournalististen työkalujen opettelua.
”Knus-Galánin ja Lindroosin tinkimätön asenne ja verkostoituminen muiden toimittajien kanssa toimivat hyvänä esimerkkinä koko ammattikunnalle. Yhteistyössä on tulevaisuus”, Lundell sanoo.
Yhdistys on myöntänyt Jääraappa-palkinnon Avoin ministeriö ry:lle tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Se auttaa kansalaisaloitteiden laatimisessa.
Journalisti haastatteli Avoimen ministeriön toiminnanjohtajaa Joonas Pekkasta helmikuussa 2017.
Avoin ministeriö ry sai joulukuussa korkeimmalta hallinto-oikeudelta päätöksen, jonka mukaan tiedot eduskunnan vierailijoista ovat julkisia. Yhdistyksen tavoitteena on julkaista tiedot avoimena datana. Tämä mahdollistaisi epävirallisen, suuntaa antavan lobbarirekisterin perustamisen.
”Tiedon avoimuuden puolesta on taisteltava jatkuvasti. Sen osoittavat hallintorekisteritempoilu sekä sote-yhtiöitä koskeva aukko julkisuuslaissa, Lundell sanoo.
Toimittajien kokemat painostus- ja vaikuttamisyritykset ovat parin viime vuoden aikana lisääntyneet. Suomi on pudonnut lehdistönvapaudessa kärkisijalta kolmanneksi.
Journalistista riippumattomuutta on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä. Viimeaikaisten tapahtumien valossa näin ei Suomessakaan ole. Kansalaisilla on oikeus saada tietoa asioista, jotka voivat olla kiusallisia vallanpitäjille. Se edellyttää sitä, että toimittajilla on aikaa ja mahdollisuuksia perusteelliseen journalismin tekemiseen”, Tiina Lundell sanoo Tutkivan journalismin yhdistyksen tiedotteessa.
Perjantaina 26. toukokuuta ilmestyvä Journalisti kertoo laajasti toimittajiin kohdistuvasta vaikuttamisesta ja painostamisesta.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti