Toimittaja, hallintopäällikkö Jaakko Lähteenmaa 15. 12. 1962 Joensuu – 8. 10. 2024 Helsinki
Toimittaja, hallintopäällikkö Jaakko Lähteenmaa kuoli 8. lokakuuta kotonaan Helsingissä sairastettuaan syöpää noin puolitoista vuotta.
Lähteenmaa aloitti uransa 15-vuotiaana kirjoittelemalla juttuja kaupunginosalehtiin. Varsinaisen kutsumuksensa hän löysi rikosten maailmasta. Lyhyen Iltalehti-pestin jälkeen hän siirtyi vuonna 1988 rikostoimittajaksi Ilta-Sanomiin ja sieltä Nelosen uutisiin vuonna 1997. Nelosella hän eteni esihenkilötehtäviin ja jatkoi niissä, kun Nelosen uutiset yhdistettiin Helsingin Sanomiin vuonna 2012. Viimeiset kahdeksan vuotta hän oli lehden hallintopäällikkö.
Vuosiaan rikostoimittajana Lähteenmaa kuvaili elämänsä onnellisimmiksi. Hänellä riitti siltä ajalta loputtomasti anekdootteja, sillä Lähteenmaa oli mies, jolle sattui ja tapahtui. Hän näki tilanteissa huumoria ja osasi nauraa myös itselleen.
Eräänkin kerran Lähteenmaalle tuli puhelu, jossa sössöttävä mies vaati toimittajaa paikalle, muuten hän ampuu ottamansa panttivangin. Lähteenmaalla oli kiire ammuntakisaan kollegojen Jarkko Sipilän ja Harri Nykäsen kanssa, joten hän tokaisi: ”No ensisijaisesti se on tietysti panttivangin ongelma, toissijaisesti sinun ongelma, mutta minua se ei kiinnosta pätkääkään.”
Ampumaradalle Lähteenmaa sai poliisilta tiedon, että panttivankitilanne oli todellinen. Tilanne selvisi onnellisesti ja mielenterveysongelmista kärsivä mies otettiin kiinni.
1990-luvulla Lähteenmaa oli Sanomien pääluottamusmies. Aidan toisella puolella, esihenkilönä, hän koki uransa vaikeimmat hetket: hän joutui irtisanomaan kollegoitaan, ystäviään. Lähteenmaa laski ilmoittaneensa työsuhteen päättymisestä noin sadalle ihmiselle.
Perhe, vaimo Leena-Mari ja poika Juho, oli Lähteenmaalle tärkeä. Hän iloitsi siitä, että toukokuussa hän pystyi vielä osallistumaan poikansa häihin.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena