Toimittaja-ihmisoikeusaktivisti Salla Nazarenko teki kirjan seksistä. Nyt kaikki haluavat häneltä haastattelun.
”Pyörittelin sormea hitaammin, nopeammin, kuulin kosteuden äänen, olin jälleen nuori tyttö, lapsi vielä, ensimmäisten syntisten mutta äärettömän kiihottavien kokemusten äärellä, tajuamassa jotakin sellaista, joka oli ennen kokemattoman jännittävää, pakkautui vatsaan ja vei mukanaan, mutta joka ei kuulunut minulle.
Hyvin, hyvin nopeasti nytkähtelin äänettömän, ensimmäisen orgasmini tahdissa.”
Näin kirjoittaa Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja Salla Nazarenko huhtikuussa ilmestyneen Ihana kiihko -kirjansa saatesanoissa.
Ihmisoikeus- ja sananvapausasioiden parissa vuosia työskennellyt Nazarenko on aina pyrkinyt saamaan tärkeäksi kokemiaan asioita julkisuuteen, mutta harvoin se on ollut yhtä helppoa kuin nyt.
Kirjaan ovat omilla näkökulmillaan tarttuneet niin Yle, Helsingin Sanomat kuin iltapäivälehdetkin – ja Journalisti.
Journalistin haastatteluun Sanomatalon mediatorille hän saapuu suoraan Ilta-Sanomien Rita Tainola Show’n kuvauksista.
”Lehdet täytyy jollain myydä, ja tässä on paljon sellaisia mehukkaita kohtia, josta juttuja voi tehdä. Kyllä minä journalistina tämän logiikan ymmärrän.”
Kyse on siitä, miten lehti saa eniten klikkauksia.
”Jos otsikko on, että ’Prostituoitu Suvi nauttii työstään’ tai ’Turkin sananvapaustilanne on huonontunut’, niin kumpaa klikataan”, Nazarenko pohtii.
Seksipöhinän alle voi hautautua tärkeämpiäkin aiheita. Nazarenko muistuttaa, että seksikin on tärkeä aihe, joka kytkeytyy monin tavoin ihmisoikeuksiin ja vallankäyttöön.
”Ei seksiä ikinä ole mediassa riittävästi. Aina se on ihmisiä kiinnostanut ja innostanut. Ja se on inhimillinen aihe.”
Idea kirjan tekemisestä tuli kustantajalta. Kirjan työnimi oli Oodi kiimalle, jota varten Nazarenko etsi kansalaisia kertomaan seksielämästään. Halukkaita kertyi jonoksi asti ja tarinat olivat poskia punottavia.
Nazarenko on ennen kaikkea sananvapausaktivisti, mutta kirjan julkaisun lähestyessä hän alkoi empiä, että haluaako todella avata oman seksielämänsä kaikkien luettavaksi – voisiko sittenkin kirjoittaa salanimellä?
”Jos olen sananvapausaktivisti, niin miksi tekisin kirjan salanimellä. Kyllä minä uskallan näistä asioista puhua.”
Aiheen parissa hän jatkaa tavalla tai toisella, mutta uutta seksikirjaa on tuskin tulossa. Ehkä seuraavaksi tulee joku ”puisevampi ihmisoikeusopus”.
Työn alla on jo yhteiskirjaprojekti valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Kirjan aihe on tyttöjen ympärileikkaukset.
Salla Nazarenko
41-vuotias Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön toiminnanjohtaja.
Toiminut projektitehtävissä muun muassa Vikesissä, Kepassa ja Transparencyssä. Lisäksi tehnyt useita kansainvälisiä sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä projekteja.
Aloitti toimittajan työt vuonna 1994 Joensuussa ilmestyvässä Karjalan Maassa. Työskennellyt toimittajana muun muassa Karjalaisessa, Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa ja Kotilääkärissä.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena