Brasilian suurten tiedotusvälineiden valinnat eivät ole puolueettomia, oli kyseessä sitten televisio, internet tai lehdistö, sanoo O Estado de São Paulo -sanomalehden kuvatoimittaja Mônica Zarattini.
”Brasiliassa suurille mediataloille kuvaavien kuvajournalistien työtä ohjaa työnantajan toimituksellinen linja riippumatta siitä, onko valokuvaaja vakituinen työntekijä tai freelancer.
Kun kuvajournalisti kuvaa jotakin tapahtumaa, hän voi toteuttaa työnsä omien esteettisten, kulttuuristen ja ideologisten arvojensa mukaan. Julkaistavien kuvien on kuitenkin oltava työnantajan toimituksellisen linjan mukaisia, eikä linja useinkaan ole puolueeton.
Siihen, mitkä kuvat julkaistaan, minkä kokoisina ja millä sivuilla, vaikuttaa monen toimittajan mielipide. Viimeinen sana asiassa ei ole kuvatoimittajalla, vaikka niin pitäisi olla. Ensimmäisen valinnan tarjolla olevista kuvista tekee valokuvaaja itse, toisen valinnan tekee lehden kuvatoimittaja ja lopulta se, mikä kuva julkaistaan kannessa, päätetään päätoimittajien kokouksessa. Lopullinen päätös seuraa aina lehden toimituksellista linjaa, eikä valokuvaajan mielestä paras kuva useinkaan ole lehden mielestä paras kuva. Uskon, että kansainvälisissä ja itsenäisissäkin kuvatoimistoissa kuvaajilla on enemmän vapautta kuvien valinnassa.
Työskenneltyäni lähes 30 vuotta päivittäin ilmestyvässä sanomalehdessä sanoisin, etteivät Brasilian suurten tiedotusvälineiden valinnat ole puolueettomia, oli kyseessä sitten televisio, internet tai lehdistö. Brasilialaisen kuvajournalistin haaste on yrittää päästä mahdollisimman lähelle sitä, mitä oikeasti tapahtuu, ja kuvata se mahdollisimman monelta kantilta, jotta kuvat muodostaisivat puolueettoman kertomuksen tapahtuneesta.”
Lue myös:
Suomi: Vapaan sanani rajat
Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia
Somalia: Aseistettu vartija turvana
Viro: Yleinen mielipide rajoittaa
Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia
Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot
Puola: Itsesensuuri pahin uhka
Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta
Italia: Painostusta oikeusjutuilla
Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa
Hongkong: Vapaustaistelija
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti