Media-ala

Uupumaton taistelija

Kuolleita: Marja Valtonen

Toimittaja Marja Valtonen kuoli 29. heinäkuuta Tukholmassa vaikean sairauden uuvuttamana. Hän olisi täyttänyt syyskuussa 59 vuotta. Uupumaton taistelija joutui luovuttamaan, mutta sen hän teki levollisesti käsi rakkaimpansa kädessä.

Marja Valtonen oli syntynyt 1956 Sapporossa Japanissa, jossa hänen vanhempansa olivat lähetystyössä. Hän aloitti Japanissa kansainvälisen koulun. Ylioppilaaksi hän valmistui Helsingissä Alppilan yhteislyseosta, josta jatkoi Tampereen yliopistoon lukemaan kansainvälistä politiikkaa sivuaineenaan tiedotusoppi.

Valtonen oli vapaa sielu, oman tien kulkija. Hän tunsi itsensä usein Suomessa ulkopuoliseksi. Suomi oli kotimaa, mutta ei synnyinmaa. Hän oli kosmopoliitti, kielitaitoinen, rohkea ja utelias. 1990-luvulla Valtonen muutti Wieniin ja kirjoitti freelancerina muun muassa Ilta-Sanomiin ja Helsingin Sanomiin. Viimeiset 15 vuotta Valtonen asui ja työskenteli Ruotsissa.

Valtonen avusti laajasti suomalaisia sanoma- ja aikakauslehtiä sekä hetken Nelosen uutisia. Hän kuului ulkomaantoimittajien yhdistykseen, Journalistiliittoon sekä aikoinaan myös freelancereiden edustajana Journalistiliiton valtuustoon.

Lue lisää aiheista: