Kirjat: Kirottu kaivos
Salamyhkäiset temput ovat joskus vain ne ”paljastaneen” toimittajan päässä. Tämä on eräs tietokirjailija-taloustoimittaja Marko Erolan Kirottu kaivos -teoksen viesteistä.
Erolan mukaan kaivosyhtiö Talvivaaraa koskeva journalismi on pääosin huteraa, asenteellista ja jopa harhaista: toimittajat ovat kuvitelleet tulkintojaan totuudeksi.
”Tapaus osoittaa, että asiat eivät ole sitä miltä näyttävät. Aina kun luulee tietävänsä jotain, pitäisi kyseenalaistaa ja tarkistaa”, Erola sanoo Journalistille.
Häntä on kritisoitu siitä, ettei hän tarkistanut arvostelemiltaan toimittajilta näiden jutunteon taustoja. Hän moittii totuutta vääntäviä ilmaisuja, mutta kirjoittaa itse toimittajien harhautuksen yrityksestä” ja ”tarkoitushakuisesta vedätyksestä”. Miksi?
”Kirjan tyylilaji on henkilökohtainen. Ei kolumnin tai analyysin kirjoittajallakaan ole tapana soittaa kohteilleen. Eettinen koodisto ei ole sama kuin uutisessa”, Erola vastaa.
”Olen yrittänyt tehdä mahdollisimman huolellista työtä. Parin toimittajan motiiveja ja vilpittömyyttä on tullut epäiltyä. Ehkä se näkyy sanoissa.”
Marko Erola: Kirottu kaivos – Totuuden jäljillä Talvivaarassa.
Talentum 2014.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti