Työelämä

Toimeksiantaja tuplasi yllättäen freelancer-palkkiot – ”Haluamme toimia vastuullisesti”

Lapin yliopiston viestinnän verkkoportaalista jaetaan sisältöjä myös yliopiston some-kanaville. Kuvakaappaus sivustolta.

Rovaniemeläinen freelancer Maria Paldanius oli laatimassa juttua Lapin yliopiston Kide-lehteen, kun sai toimeksiantajaltaan ilahduttavan viestin. Päätoimittaja Marjo Laukkanen kehotti laskuttamaan jutusta huomattavasti enemmän kuin vastaavista jutuista aiemmin.  

”Minulla oli työn alla tutkimusetiikkaa koskeva juttu Kide-lehden kevään 2023 numeroon. Vahvistin Marjo Laukkaselle juttuun lupautuneet haastateltavat ja vastauksensa yhteydessä hän mainitsi, että voisin laskuttaa sata prosenttia enemmän kuin aikaisemmin”, Paldanius kertoo. 

Yli kymmenen vuotta freelancerina toiminut Paldanius oli erityisen ilahtunut korotuksen suuruudesta. Pyytämättä tullut sadan prosentin korotus oli ennenkuulumaton. 

”Olen ollut päätoiminen freelancer viimeiset kuusi vuotta ja tottunut siihen, että palkkiot nytkähtelevät tasaiseen tahtiin pikemminkin alaspäin kuin ylöspäin. Siitä olen kuitenkin kiitollinen, että iso osa toimeksiantajista tulee palkkioissa vastaan silloin, kun keikka on esimerkiksi osoittautunut normaalia työläämmäksi.” 


Lapin yliopiston viestintäjohtajan sijaisena toimiva Anne Soinsaari kertoo, että palkkiotasoa päätettiin nostaa viestintätiimissä käytyjen keskustelujen jälkeen. Esiin nousi erityisesti vastuullisuus. 

”Yliopiston viestintä tahtoo toimia vastuullisesti yliopiston strategian mukaisesti. Tiedetoimittaja Marjo Laukkanen nosti esille, että myös viestinnän freelancer-palkkioita olisi hyvä tarkastella vastuullisuuden näkökulmasta”, Soinsaari kertoo. 

Laukkanen kertoo, että aiemmin suuri osa lehteä tehneistä kirjoittajista, valokuvaajista ja kuvittajista on ollut opiskelijoita. 

”Yhtenä syynä palkkioiden nostoon on ollut sekin, että meitä avustavat opiskelijat ovat valmistuneet ja alkaneet työskennellä ammateissaan toimittajina, valokuvaajina ja kuvittajina.” 

Palkkiotaulukon pohjaksi otettiin Suomen freelance-journalistit ry:n palkkiosuositukset. 


Marjo Laukkanen on taustaltaan toimittaja ja tutkija. Hän on aloittanut Lapin yliopiston tiede- ja taidelehti Kiteessä freelancerina vuonna 2007. Myöhemmin tehtävä muuttui toimitussihteerin työksi. Vuonna 2016 Laukkanen valittiin päätoimittajaksi. 

”Koska olen itsekin työskennellyt avustajana, tiedän omakohtaisesti, miten tärkeää on avustajien oikeudenmukainen kohtelu.” 

Kun Laukkanen aloitti päätoimittajana, Kidettä julkaistiin neljä kertaa vuodessa. Vuonna 2019 ilmestyminen supistettiin kahteen kertaan. 

”Syynä oli säästöjen hakeminen koko yliopiston tasolla. Tässä ilmapiirissä palkkioiden nostaminen on tapahtunut vuosien varrella varovasti. Yliopiston taloustilanne on kuitenkin nyt muuttunut suotuisammaksi, ja näkemykseni viestinnän työntekijänä on, että tämä näkyy myös viestinnän vuosibudjetissa”, Laukkanen kertoo. 

”Palkkioiden osalta kyse on valinnoista, joita viestintäjohtaja tekee yliopiston viestinnän vuosibudjetin raameissa”, Anne Soinsaari vahvistaa. 


Maria Paldanius on tehnyt Lapin yliopiston viestinnälle juttuja noin viiden vuoden ajan. Kide-lehden lisäksi hän tekee sisältöjä viestinnän uuteen verkkoportaaliin, josta jutut jaetaan yliopiston some-kanaville. 

Paldaniuksen toimeksiantajia ovat myös esimerkiksi Lännen Media, Lapin Kansa, Me Naiset -lehti sekä useat ammattiliittojen lehdet. Lisäksi hän tekee juontokeikkoja sekä taustatoimittajan töitä kotimaisille ja kansainvälisille TV-tuotantoyhtiöille. 

Paldanius pitää tärkeänä sitä, että freepalkkioiden tason nostamiseen löytyy ratkaisuja. 

”Se vaatii sekä yhteistä tahtotilaa asian edistämiseksi että sitä freetyön merkityksen ymmärtämistä laajemmin. Me freelancerit toimimme työsuhteisten rinnalla, mutta heikommassa neuvotteluasemassa ja epävakaammalla taloudellisella pohjalla. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on yksi askel oikeaan suuntaan”, Paldanius sanoo. 

Lapin yliopiston viestintää hän pitää esimerkillisenä suunnannäyttäjänä. 

”Freetyön merkitys on noteerattu paitsi puheen, myös tekojen tasolla. Nostan hattua toimeksiantajalleni ja samalla toivon, että arvostavasta suhtautumisesta freetyöhön tulisi valtavirtaa.” 

Vastaukset on saatu sähköpostitse.