Journalisten

Pandemi och människorättsbrott utmanar sportredaktioner i OS i Peking

Vinter-OS i Peking började den fjärde februari och har inneburit svåra frågor kring både logistik och etik. Den kinesiska OS-byn är helt isolerad på grund av coronapandemin, vilket påverkar möjligheten att rapportera för de journalister som är på plats. Sammanlagt fyra coronatest ska visa negativt innan man släpps in i bubblan.

”Där testas man dagligen och man får bara vara på hotellet och åka specialtransport till arenorna. Reportrarna får inte röra sig ute – om det finns en bankomat fyra meter utanför hotellet får de inte gå till den”, räknar Svenska Yles sportchef Johan Portin upp.

Svenska Yle har skickat sju personer till Peking och alla har kommit in i bubblan. Från hela Yle är drygt 60 personer på plats, inkluderande teknisk personal.

Förutom pandemin har också Kinas människorättssituation väckt debatt inför OS och flera länder har meddelat om en diplomatisk bojkott.

”Jag tycker man journalistiskt behöver bevaka ett OS, både mänskliga rättigheter, hur pengarna rör sig och det sportsliga. Men det är viktigt att vi diskuterar detta journalistiskt! Frågan är inte lätt”, säger Hbl:s redaktionschef för nyheter och sport Gunilla Celvin.

Filip Saxén, Hbl:s nyhetschef för sport ser att medierna i år har unika utmaningar.

”Det är ett jättemärkligt år, OS i Kina och fotbolls-VM i Qatar, två länder med jättestora problem med mänskliga rättigheter. Medierna har ett stort ansvar att lyfta fram och kunde göra det mer.”

Hbl har inte skickat några reportrar till Peking. Enligt Celvin beror det dels på redaktionens ekonomi och dels på coronaläget.

För Yle Sporten som sänder stort under OS spelar kritiken mot Kina inte in.

”Yle har ju rapporterat om de olika bojkotterna, jag ser inte att det är Sportens ansvar att göra det i Peking. Vi kan inte åka dit och sitta i en bubbla och reda ut varför Kanada bojkottar, vi har inte tid. Då är det nog nyhetsverksamheten som gör det”, säger Portin.