Mediakonserni Sanoma Media Finland Oy on kannellut Yle Areenasta EU:n kilpailuviranomaiselle.
Yle uutisoi asiasta eilen torstaina 27. toukokuuta. Myös liikenne- ja viestintäministeriö kertoi asiasta tiedotteessaan.
Ministeriön mukaan Sanoma on kannellut Ylen tarjoamista, koululaisille ja opiskelijoille tarkoitetuista oppimissisällöistä sekä tilausvideopalveluista.
Tilausvideopalveluiden eli ”video on demandin” rajaaminen voisi koskea hyvin suurta osaa Yle Areenassa tarjolla olevista televisio-ohjelmista ja elokuvista. Suorat lähetykset ja pari viikkoa esittämisen jälkeen katsottavissa olevat ohjelmat eivät kuulu tilausvideopalveluihin.
Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan vastausta kanteluun. Kantelu on herättänyt sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä. Sitä ovat paheksuneet kansalaiset, poliitikot ja journalistit, mukaan lukien Sanoman omistamissa tiedotusvälineissä työskentelevät ammattilaiset. Helsingin Sanomien tänään julkaisemassa pääkirjoituksessa kantelua pidetään ajastaan jälkeen jääneenä toimenpiteenä.
Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven harmitteli eilen torstaina Helsingin Sanomissa, että ”kantelu kuulostaa liiankin negatiiviselta”. Hänen mukaansa Sanoma haluaa ”viranomaisten pysähtyvän ja tekevän tarkistuksen”.
Kyseessä kuitenkin on virallisesti kantelu.
Duinhovenin mukaan Sanoma ei ole Yleä vastaan. Jos kantelu menisi läpi, se kuitenkin vahingoittaisi Ylen toimintaa yhtiön oman arvion mukaan merkittävästi.
Liikenne ja viestintäministeri, entinen toimittaja Timo Harakka (sd.) on ollut töissä sekä Ylellä että Sanomassa.
Mitä ajattelet Sanoman ja Medialiiton EU:n kilpailuosastolle tekemistä kanteluista?
”Ilman muuta minulla on asiasta mielipide, ja pitääkin olla, mutta en tule kertomaan sitä julkisuuteen. Ministeriö vastaa kanteluihin valtion puolesta, ja minulla ei voi olla virallista kantaa, tai en olisi tasapuolinen valtion edustaja.”
”Yleisellä tasolla on hirveän ikävää, että suomalaisen median kulmakivet – yhtäältä Yle ja toisaalta Sanoma ja kaupallista mediaa edustava Medialiitto – ovat päätyneet vastakkain. Kumpikaan kantelu ei vahvista tosiasiapohjaisen uutisvälityksen asemaa.”
”Sanoman kantelu on muutamaa tuumakokoa isompi kysymys kuin Medialiiton aikaisempi kantelu.”
Sanoma haluaa kantelullaan rajata Ylen oppimissisältöjä sekä video on demand -palvelua. Mitä kantelun läpimeno tarkoittaisi käytännössä?
”Pidättäydyn tässä kohtaa arvioimasta kantelun menestymismahdollisuuksia. Tämä on iso ja merkityksellinen kysymys tiedonvälityksen ja sananvapauden kannalta. Tästä tulee käydä laajaa julkista keskustelua, jossa puntaroidaan Ylen ainutlaatuista asemaa yhdenvertaisen tiedonvälityksen takaajana sekä myös kaupallisen median menestymismahdollisuuksia uudessa toimintaympäristössä.”
Kenen pitää käydä tätä keskustelua?
”Koko yhteiskunnan, ja on kiusallista ja suututtavaa, että EU-komission salauskäytännöt uhkaavat avointa keskustelua. Ministeriö selvittää perin pohjin, miten asiasta saadaan mahdollisimman julkinen. Käydään läpi julkisuuslain ja viranomaistoiminnan edellytykset ja olemme myös komissioon yhteydessä.”
Sanoma voisi halutessaan julkistaa kantelun sisällön. Kehotatko yhtiötä tekemään niin?
”Sanoma voisi käsittääkseni julkaista kantelun tai laajan tiivistelmän siitä. Se auttaisi hahmottamaan tilannetta. En kuitenkaan voi ministerinä esittää yritykselle tällaista ehdotusta.”
Miten Sanoman kantelu vaikuttaa jo meneillään olevaan Yle-lain uudistuksen aikatauluun ja sisältöön? Lykkääntyykö se, vai onko vaarana, että Ylen toimintaa rajataan ensin yhdellä ja heti perään toisella lakimuutoksella?
”Medialiiton kanteluun perustuva Yle-lain tarkennus on tällä hetkellä eduskunnassa. Olen esittänyt Ylen hallintoneuvostossa edustettuina olevien eduskuntaryhmien puheenjohtajille toiveen, että nämä kaksi kantelua pidetään erillään. Uuden kantelun takia ei ole syytä viivästyttää nyt pitkällä olevaa Yle-lain muutosta.”
Koska vastaus kanteluun on valmis?
”Vastaus pitää antaa 21. kesäkuuta mennessä. Sitä laativat liikenne- ja viestintäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.”
Hallitusohjelmassa hallitus sitoutuu vahvistamaan Ylen asemaa ja turvaamaan sen toiminnan. Miten hallitusohjelman toteuttaminen on tältä osin mielestäsi sujunut?
”Hallitusohjelma ei sido Medialiittoa ja Sanoma-osakeyhtiötä. Pyrimme toteuttamaan hallitusohjelmaa toimimalla kanteluissa huolellisesti.”
Mikäli Ylen toimintaa rajattaisiin niin rajusti kuin Sanoma kantelullaan ehdottaa, näkyisikö se myös Ylelle budjetoiduissa verovaroissa?
”Kuten sanottu, en arvaile kantelun lopputulosta tai sen mahdollisia vaikutuksia. Vaikutuksenarviointi on toki ministeriön tehtävä, mutta vielä ei ole sen aika.”
Mikä on henkilökohtainen suhteesi Yle Areenaan?
”Kuten varmaan valtaosassa suomalaisia lapsiperheitä, myös meillä Yle Areena on ahkerassa käytössä. Toki lastenohjelmia katsotaan myös kaupallisilta kanavilta. Sama pätee muihinkin Yle Areenan sisältöihin. Areenaan sisältyy myös valtava määrä suomalaista televisio- ja radiohistoriaa, mikä on myös todella merkityksellistä.”
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.