Sananvapaus

Johanna Vehkoo hakee korkeimmalta oikeudelta valituslupaa natsipelletuomiosta

Johanna Vehkoo valittaa Rovaniemen hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Arkistokuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo on tänään maanantaina 30.11. hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen hovioikeuden syyskuussa antamasta tuomiosta.

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Vehkoon sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden aiemman tuomion. 150 euron päiväsakkojen lisäksi Vehkoon tulisi maksaa 200 euroa korvauksia Lokalle sekä tämän oikeudenkäyntikulut. 
 
Vehkoon mukaan hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin valittaa tuomiosta.  

”Jos hovioikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi, on se sananvapaudelle haitallista tai vaarallista”, Vehkoo sanoo.  

”Se tarkoittaisi, että asianomistajan kaltaisilla laitaoikeistovaikuttajilla olisi automaatti, jolla he voivat tehtailla ihmisille syytteitä aina, kun heitä kutsutaan heidän ideologiaansa viittaavilla nimillä. Kysymys ei ole henkilökohtaisesti minusta, vaan paljon isommista asioista.” 
 
Valituslupahakemuksessa todetaan, että Rovaniemen hovioikeus on soveltanut kunnianloukkaustunnusmerkistöä ilmeisen virheellisesti tavalla, joka on ristiriidassa sekä perustuslain että korkeimman oikeuden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön kanssa.  
 
Hakemuksessa esitetään, että valitusluvan myöntämiseen on myös painava yhteiskunnallinen syy, joka liittyy poliittisen sananvapauden rajoihin. 

 Asiassa on tasapainotettava keskenään poliittisen sananvapauden käyttöön liittyvät perusoikeudet nyky-yhteiskunnassa. Samalla asiassa on ratkaistava, kuinka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen poliittista sananvapautta koskeva oikeuskäytäntö otetaan osaksi suomalaista sananvapausrikosten järjestelmää. 
 
Valitusluvan käsittely saattaa kestää kuukausia. Vehkoo sanoo, ettei vielä tiedä, miten rahoittaa mahdollisen uuden oikeudenprosessin.  

Tapaus käynnistyi vuonna 2016 Lokan tehtyä rikosilmoituksen siitä, että Vehkoo kutsui Lokkaa omalla, suljetulla Facebook-seinällään rasistiksi ja natsipelleksi. Syyte nostettiin vuonna 2018 ja käräjäoikeus antoi tuomionsa keväällä 2019. 
 
Journalistiliitto on aiemmin ottanut kantaa Vehkoon oikeusprosessiin sekä lunastanut sarjakuvataiteilija Ville Rannalta aiheeseen liittyvän pilakuvan.
 


Lue lisää: 

Martina Kronström edustaa oikeudessa häirittyjä toimittajia (Journalisti 8/2020)

Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomio hoviin – häirittyjen journalistien tueksi uusiakin keinoja   (Journalisti 7/2019)