Liitto

Lehdistön ensimmäiset korona-yt:t Turun Sanomissa – yhtiö varautuu mittaviin lomautuksiin

Turun Sanomat aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat varautuu mittaviin lomautuksiin koronan varjolla. Henkilöstö on tyrmistynyt huippukannattavan lehtiyhtiön aikeista.

Turun Sanomissa aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Työnantaja kertoo lomautustarpeen syyksi koronavirusepidemian ja etenkin sen aiheuttaman ilmoitusmyynnin pysähtymisen.

Turun Sanomien oman uutisen mukaan lomautukset koskisivat noin 160 henkilöä ja olisivat kestoltaan enintään 90 päivää. Lomautukset on tarkoitus jaksottaa niin, että yhtiön toiminta jatkuisi “mahdollisimman normaalisti”. Henkilöstön määrää on Turun Sanomissa vähennetty viime vuosina ja vuonna 2018 yhtiön palveluksessa oli keskimäärin 207 työntekijää.

Henkilöstö on ottanut tiedon vastaan “aika kiukkuisesti”, kertoo Turun Sanomien toimituksellisen henkilöstön pääluottamusmies Jori Liimatainen. Liimatainen työskentelee lehtikuvaajana.

“Tilanne on, kuten hyvin tiedetään, kriisiytynyt koronan takia. Toimitukselta vaaditaan nyt suunnatonta turnauskestävyyttä. Netti kuhisee, kun lukijat haluavat tietoa”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen kertoo, että henkilöstön näkemyksen mukaan yhtiön taloudellinen puskuri on niin suuri, että se kestää ilmoitusmyynnin väliaikaisen pudotuksen. Liimataisen mukaan nyt syntyy vaikutelma, että työnantaja haluaa ajaa tilanteen varjolla läpi lisäsäästöjä jo ennestään korkean kannattavuuden parantamiseksi.

“Voittoahan tässä on tahkottu. Niska limassa on töitä väännetty ja tulosta on saatu”, Liimatainen sanoo.

Henkilöstön käsitys yhtiön taloudellisesta tilanteesta vastaa tilinpäätösten kertomaa. Turun Sanomia kustantava Turun Sanomat Oy on viimeisen viiden vuoden aikana vastannut yli 60 prosentista koko konsernin liiketulosta, vaikka sen osuus konsernin liikevaihdosta on ollut alle kolmannes.

Turun Sanomien kannattavuus on erittäin hyvä. Lehtiyhtiön liikevoittoprosentti on ollut selvästi yli 20 viimeisten viiden vuoden ajan. Lehteä voi hyvällä syyllä nimittää syömähampaaksi konsernissa, joka Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien kustantamisen lisäksi omistaa myös muun muassa painotalo Hansaprintin ja Artukaisten Kiinteistö- ja huoltopalvelu Oy:n sekä harjoittaa sijoitustoimintaa.

Turun Sanomien voitot siirretään konserniavustuksina emoyhtiö TS-Yhtymälle. TS-Yhtymä on jakanut viimeisen viiden vuoden aikana omistajilleen eli Ketosen suvulle vuosittain noin 13 miljoonan euron osingot. Vuonna 2019 yhtiön hallitus esitti vielä 6,4 miljoonan euron lisäosinkoa. Konsernilla oli vuoden 2018 lopussa kertyneitä voittovaroja yli 180 miljoonaa euroa.

Koko TS-Yhtymän henkilöstömenot ovat noin 46 miljoonaa euroa, josta Turun Sanomien henkilöstömenojen osuus on noin 11 miljoonaa euroa.

Journalistin tietojen mukaan Salon Seudun Sanomissa on annettu vastaava yt-kutsu tänään keskiviikkona. Kutsu koskee koko henkilöstöä ja lomautukset kestäisivät enintään 90 päivää. Myös Salon Seudun Sanomien kannattavuus on ollut hyvä viime vuosina.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho paheksuu omistajan aikeita kiirehtiä leikkaamaan työntekijöiltä.

“Nyt ollaan tilanteessa, jossa kaikkien yhteiskunnan osapuolten tulisi huolehtia siitä, että kaikki pärjäävät. Se tarkoittaa, että myös he, jotka ovat tottuneet saamaan osinkoja, joustavat, eivätkä esimerkiksi niitä osinkoja tänä vuonna nosta”, Aho sanoo.

Aho muistuttaa, että toimittajat työskentelevät jo valmiiksi erittäin kovien paineiden alla vastatakseen yleisön valtavaan tiedontarpeeseen täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.

 

Sanomalehtien liiton tällä viikolla tekemään kyselyyn vastanneet päätoimittajat ja toimitusjohtajat arvioivat käytännössä yksimielisesti koronavirustilanteen heikentävän yhtiönsä taloutta ainakin jonkin verran. Miltei puolet heistä piti todennäköisenä, että henkilöstöä irtisanotaan tai lomautetaan. Kolmannes vastaajista kuitenkin piti tätä epätodennäköisenä.

Hanne Ahon mukaan sanomalehdistö ei kuitenkaan näyttäisi ainakaan vielä olevan media-alan kovin kärsijä.

Hän epäilee huonoja uutisia tulevan muun muassa tv-tuotantoyhtiöistä sekä asiakaslehdistä, joista aletaan nopeasti säästää, kun yrityksillä menee huonosti. Aho arvioi myös lehdistön ilmoitusmyynnin kärsivän epidemiasta ainakin tilapäisesti.

Aho muistuttaa, että ensimmäisenä ja kovimmin tilanne iskee kuitenkin freelancereihin. Hänen mukaansa mediayhtiöiden tulisi nyt pitää erityisesti huolta siitä, että kaikki alalla selviävät vaikeiden aikojen yli.

 

Myös KPK Yhtiöt ilmoitti keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut, kertoo Keskipohjanmaa. Neuvottelut alkavat ensi viikolla ja koskevat yhtiön koko henkilöstöä. Ensisijassa yhtiö neuvottelee lomautuksista, ei irtisanomisista. KPK julkaisee Keskipohjanmaan lisäksi yhtätoista paikallis- ja kaupunkilehteä. Työntekijöitä sillä on noin 262 henkilöä.

 

Turun Sanomien toimitusjohtaja Jaakko Ketonen, emoyhtiön toimitusjohtaja Heikki Ketonen tai konsernin hallituksen puheenjohtaja Kati Ruola eivät vastanneet Journalistin yhteydenottoihin.

Päivitys 18.3. kello 17.55 Juttua on päivitetty tiedolla KPK Yhtiöiden yt-neuvotteluista.
Korjaus 19.3.kello 17.30 Korjaus: Salon Seudun Sanomien lomautusten on määrä kestää korkeintaan 90, ei korkeintaan 60 päivää.