Liitto

Lehdistön uusi sopimus hyväksyttiin – Yle ja Maikkari neuvottelevat vielä työehdoista

Journalistiliiton valtuusto kokoontui keskiviikkona Helsingin Kampissa Kiltasalissa, jossa se hyväksyi lehdistön uuden työehtosopimuksen. Kuva:Heli Saarela

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on iloinen. Valtuusto hyväksyi tänään keskiviikkona yksimielisesti lehdistön uuden työehtosopimuksen, jossa muun muassa parjatut kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat. Työnantaja Medialiitto on hyväksynyt työehtosopimuksen jo aikaisemmin.

”Ei ole häpeä sanoa, että nyt on hyvä sopimus”, Aho totesi kerrottuaan ensin siitä, miten siihen päästiin.

Lähtökohdat olivat hankalat. Työnantaja piti kiinni kiky-tunneista ja lomien lyhentämisestä. Neuvotteluja oli pitkin syksyä ja talvea. Journalistiliiton neuvottelijoiden tilannetta helpotti se, että viesti työnantajille oli koko ajan selkeä. 

”Meillä oli tuhansien ihmisten tuki. Tavoitteet olivat yhteisiä ja ne olivat selkeät. Valmistauduimme tes-neuvotteluihin hyvin noin vuoden ajan”, Aho sanoo.

 

Kilpailukykysopimuksen tuomista palkattomista lisätunneista luopuminen maksoi toki jotain. Työnantaja voi järjestää palkallista koulutusta 7,5 tuntia vuodessa, ja sopimuskausi on myös muutaman kuukauden pidempi kuin joillain muilla aloilla.

Työntekijä voi jatkossa vaihtaa niin sanotun jouluvapaan rahaksi – tai pitää vapaan. Työntekijä on tässä aloitteellinen. Jouluvapaa tarkoittaa joulun ajan työpäivästä vastineeksi saatavaa ylimääräistä vapaapäivää, joka nyt palautettiin sopimukseen.

Palkkoihin tuleva korotus on yleisen linjan mukainen eli 3,3 prosenttia. Euromääräisiin korotuksiin työnantajat harvoin suostuvat, sillä niiden kustannusvaikutukset ovat arvaamattomat.

Journalistiliiton lakimiehen Tytti Oraksen mukaan korotus on investointi tulevaisuuteen.

”Koko korotus menee taulukoihin eli ennen kaikkea se koskee alalle tulevia. Aikaisemmin on ollut sellaisia palkankorotuksia, että paikallisesti sovittavat erät ovat syöneet osan kokonaisuutta. Eli koko korotus ei välttämättä ole mennyt taulukoihin. Tällä kertaa lähdettiin siitä, että on ajateltava, mikä on meidän palkkataso vuosien päästä”, Oras sanoo.

Lehdistön työehtosopimuksessa on myös sovittu, että aamun aikaiseen työvuoroon kello 6–7 sovelletaan samaa vuorolisää kuin myöhäisen illan työvuoroon 21–22. Aikaisemmin aikaisen vuorolisän maksaminen päättyi 5.59.

Emma Harald Ahvenanmaalta ja Outi Salovaara Itä-Suomesta iloitsevat uudesta työehtosopimuksesta. Kuva: Heli Saarela 

Valtuutettu Outi Salovaara (freelancer, Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys) on tulokseen tyytyväinen.

”Vaikeissa oloissa syntynyt sopimus, jonka kanssa on helppo elää”, hän sanoo. 

Seuraavalta neuvottelukierrokselta Salovaara toivoo, että palkkojen jälkeenjääneisyyteen edelleen kiinnitetään huomiota.

”Toimittajat ovat keskimäärin korkeasti koulutettuja ja työskentelevät vaativassa asiantuntijatehtävässä.”

Ahvenanmaata valtuustossa edustanut Emma Harald (toimittaja, Nya Åland, Ålands journalister) iloitsee siitä, että sopimukseen päästiin ilman työtaisteluja.

”Toivottavasti tulevaisuudessakin pystytään dialogiin”, Harald sanoo.

Lue lisää lehdistön työehtosopimuksesta Journalistiliiton sivuilta: Lehdistön sopimus hyväksytty: kiky poistui, lomat säilyvät

 

Kustannustoimittajien työehdoista sovittiin myöhään tiistaina. Valtuusto hyväksyi tämänkin sopimuksen tänään. Se mukailee lehdistön vastaavaa. Sopimuskausi 31 kuukautta on hiukan pidempi kuin lehdistöllä, jonka sopimuskausi on 28 kuukautta. Se selittyy sillä, että näin kaikkien palkkoja saadaan ensimmäisenä vuonna korotettua 53 euroa. Pienipalkkaisimmat saavat suhteessa selvästi suuremman korotuksen kuin suurin osa suomalaisista. 

Lue lisää kustannustoimittajien työehtosopimuksesta Journalistiliiton sivuilta: Kustannustoimittajien työehtosopimus hyväksytty: palkat nousevat, kiky poistuu, lomat säilyvät

 

Huoliakin on. Ne liittyvät Yleisradioon ja MTV:hen, joiden neuvottelut Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa polkevat paikallaan. Yleisradio neuvottelee tämän viikon torstaina ja Maikkari maanantaina.

Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan Palta on tiukka neuvottelija. Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen toivoo vastapuolelta ripeämpää otetta.

”Maikkarin suhteen meillä on käytännössä allekirjoituksia vaille valmis esitys. Hankalaa on. Tämä venähtänyt aikataulu on kohtuuton”, Savolainen sanoo.

Lehdistön uuden työehtosopimuksen piirissä on noin 3 300 ihmistä, kustannustoimittajien sopimusalalla heitä on 300 ja Sanomien radioissa 15. Ylellä tes koskettaa 2 400 työntekijää ja MTV:llä arviolta 150:tä ihmistä. Yhtyneet-sopimuksen (Ylen freet) piirissä on 170 ihmistä ja elokuva- ja tv-alalla yhteensä 900.