IS: Poliisi tutkii loukkasiko Ylen toimittaja Aku Louhimiehen kunniaa – ”Meillä ei ole syytä epäillä päätoimittajarikkomusta”

Poliisi epäilee Ylen toimittajaa Sara Rigatellia elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta, kertoo Ilta-Sanomat 14. kesäkuuta. Lehden tietojen mukaan poliisi on käynnistänyt kevään aikana asiasta esitutkinnan.

Rigatelli teki keväällä 2018 laajasti julkisuutta saaneen jutun, jossa useat suomalaiset naisnäyttelijät kertoivat Louhimiehen muun muassa alistaneen heitä elokuviensa kuvauksissa.

Ilta-Sanomien mukaan Aku Louhimies teki Rigatellin toiminnasta tutkintapyynnön viime vuoden lopulla sen jälkeen, kun tämä oli lähestynyt BBC:tä ja kertonut Louhimiehen ohjaustavoista sekä aiheesta kirjoittamastaan jutusta. Tämän jälkeen Louhimiehen työ BBC:n tilaamassa tv-sarjassa oli päättynyt.

Poliisin mukaan tutkintakynnys asiassa ylittyi tämän kevään aikana. Helsingin poliisi vahvistaa Journalistille, että se tutkii tapausta, mutta ei halua kommentoida tai tiedottaa tutkinnasta tarkemmin.

“Meillä on [IS:n] kuvausta vastaava juttu tutkinnassa, mutta tutkinnan ollessa kesken emme kerro ihmisten nimiä”, Helsingin poliisin rikoskomiosario Pekka Hätönen sanoo.

“Heillä [IS:llä] tuntuu olevan tapauksesta hyvin tarkat tiedot.”

Hätösen mukaan tapauksen aineisto on hyvin laaja ja sitä on käyty läpi kevään aikana.

“Pidimme syyttäjän kanssa palaveria keväällä ja totesimme, että ryhdymme tekemään esitutkintaa. Joitakin kuulusteluja on jo tehty.”

Ylen toimittaja Sara Rigatelli on tällä hetkellä vuoden opintovapaalla Sanomain Säätiön stipendiaattina Yhdysvalloissa. Rigatelli ei halua kommentoida asiaa.

Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen ei myöskään halua kommentoida asiaa eikä häntä epäillä asiassa rikoksesta.

Rikoskomisario Hätönen muistuttaa, että toimittajatyöskentelyyn liittyvässä tutkinnassa pitää harkita myös päätoimittajan asemaan liittyvä vastuuta.
“Siihen liittyy monia kysymyksiä, kuten se miten tarkkaan toimittaja on tehnyt työnsä ja miten toimittaja on raportoinut eteenpäin, ja millaiset mahdollisuudet hänellä on ollut faktantarkistukseen”, Hätönen sanoo.

“Toistaiseksi emme ole tehneet sellaisia havaintoja, että meillä olisi syytä epäillä päätoimittajarikkomusta”, Hätönen sanoo.

Hän korostaa, että vastuuasemaan perustuvissa epäilyissä esitutkintakynnys ylittyy helposti.

Vastaava toimittaja voidaan tuomita päätoimittajarikkomuksesta, mikäli hän tahallaan tai huolimattomuuttaan laiminlyö johtamistyönsä ja siten vaikuttaa rikoksen, kuten kunnianloukkauksen tapahtumiseen.

IS uutisoi, että Louhimies yritti saada Rigatellin kevällä 2018 kirjoittamaan artikkeliin oikaisua, mutta Louhimiehen käsityksen mukaan virheitä ei korjattu. Tutkintapyynnössä on nimenomaisesti kyse siitä, IS kirjoittaa. 

Oikaisut, kuten muutkin julkaisupäätökset tekee päätoimittaja tai vastaava toimittaja, ei yksittäinen toimittaja.

Miksi tutkitte yksittäisen toimittajan toimintaa, kun tutkintapyynnössä näyttää olevan kyse päätoimittajan vastuulle kuuluvasta asiasta?

“No tämä on nyt ehkä enemmän Ilta-Sanomien näkemys, mistä asiassa on kyse. En tiedä, onko heillä käytössään tutkintapyyntöä”, Hätönen sanoo.

Onko IS:n jutussa virheellistä tietoa tuolta osin?
“No se voi olla hieman tulkinnanvaraista, mikä on se jutun juoni, että ovat selkeästi tehneet tällaisen tulkinnan. Mutta poliisilta he eivät ole näitä tietoja saaneet. En tiedä, ovatko he sitten keskustelleet esimerkiksi asianomistapuolen kanssa tästä”, Hätönen sanoo.

Eli poliisin näkemyksen mukaan tutkinnassa ei ole kyse oikaisuista tai virheiden korjaamisesta – vaan mistä?
“Meillä on esitutkinta kesken ja siitä ei tiedoteta kesken kaiken, ei varsinkaan ennen epäillyn kuulemista. Mutta ei kyse ole vain siitä, onko joku virhe korjattu vai ei.”

Hätönen korostaa, ettei poliisin intressinä ole tiedottaa asiasta ennen kuin kaikkia asianomaisia on kuultu. 

“Selkeästi jonkun muun intressinä on ollut”, Hätönen sanoo.

Rigatelli teki useita seksuaalista ahdistelua käsitteleviä juttuja alkuvuodesta 2018. Ennen Louhimies-artikkelia Yle julkaisi jutun, jossa 20 naista syytti elokuvaohjaaja Lauri Törhöstä seksuaalisesta häirinnästä. Journalisti kertoi huhtikuussa 2018, että juttua tavoitteli myös moni muu toimitus, mutta lopulta Yle julkaisi Törhösen nimen ensimmäisenä. Rigatelli kertoi Törhös-jutun synnystä myös Journalistissa 2/2018.

Rigatelli palkittiin #metoo-aiheisista jutuistaan tämän vuoden maaliskuussa Koura-koulutusrahaston erikoispalkinnolla. Törhös-jutusta hän oli myös ehdolla tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon saajaksi.

Hätönen ei osaa tarkemmin arvioida Rigatelli-esitutkinnan kestoa.

“Se riippuu paljon asianomaisten aikatauluista, ja tässä meidän jutussa on aika monta ihmistä nimetty asiasta jotain tietäviksi. Heidän kanssaan täytyy joka tapauksessa käydä keskusteluja ja rajauksia, että keitä kuullaan.”
 

Manu Marttinen ja Marja Honkonen, teksti

Lue myös:

Nuorallatanssin vuosi  – miten suomalainen media onnistui #metoo-uutisoinnissa (Journalisti 12/2018)

Elokuva-alan häirintäongelmia ei voinut nähdä alan ulkopuolelta, sanoo elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen (Journalisti 6/2018)