Oulun poliisi: Toimittaja ei soittanut takaisin, joten oikaisupyyntö esitettiin Twitterissä

Journalisti 31.1.2019.

Journalisti kertoi torstaina Ylen oikeustoimittaja Päivi Happosen saamista vihaviesteistä, jotka alkoivat Oulun poliisin twiitistä.

Vihaviestien joukossa oli kymmeniä uhkauksia, kunnianloukkauksia ja laittomaksi luokiteltavaa kuva- ja videomateriaalia.

”Ei tämä hyvältä tunnu. Tällaisessa laajuudessa ja näin henkilöön käyvää vihakampanjaa en ole koskaan kokenut”, pian 20 vuotta Ylessä työskennellyt Happonen kertoi.

Journalisti otti yhteyttä Oulun poliisiin ja poliisihallitukseen ja pyysi näkemystä Oulun poliisin viestinnästä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää Happosen saamaa vihapostin tulvaa valitettavana, mutta kokee, että viranomaisella on oikeus vastata reaaliaikaisesti sen saamaan julkiseen arvosteluun.

”Jotenkin asetelma on hämmentävä, että viranomaisia saa lyödä ja kritisoida, mutta me emme saa puolustautua. Harmittaa, että tämä asia on saanut tällaisen käänteen. Voin vakuuttaa, ettei poliisi missään tapauksessa maalita ketään. Se on rankka väite. Haluamme käydä tämän tapauksen läpi Ylen johdon kanssa, jotta sujuva yhteistoiminta turvataan jatkossakin”, Kolehmainen sanoo.

Oulun poliisilaitoksen poliisilakimies Antti Räsänen kertoo, että poliisi twiittasi Ylen tilin jakamaan Päivi Happosen juttuun hyvässä tarkoituksessa ja että toimittajan saama vihapalaute oli ennakoimatonta.

Palataan tapahtumien alkuun Oulun poliisin näkökulmasta. Oulun poliisissa koettiin, että blogissa on oikaistavaa.

”Jutusta jäi kuva, että Oulun poliisi miettii viranomaisena, onko sen tiedottaminen mennyt liian pitkälle. Tiedotteet, joita lähetämme, ovat hyvin harkittuja, emmekä ajattele, että tiedotuslinjamme olisi mennyt liian pitkälle. Lopulta blogissa oikaistiin, että tieto perustui luottamuksellisiin keskusteluihin joidenkin aseman poliisien kanssa. Se oli meistä hyvä asia.”

Miksi reagointi julkisesti Twitterissä?

”Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen Oulun poliisista oli puhelimitse yhteydessä Päivi Happoseen perjantaina, jolloin huomasimme blogissa oikaistavaa. Happonen ehti muutaman minuutin jutella puhelimessa ja lupasi palata asiaan sovittuna aikana vielä saman päivän aikana.”

Räsänen kertoo, ettei Happonen koskaan soittanut takaisin. Linkki lähti kiertämään sosiaalisessa mediassa kiusallisesti.

Tyypillisesti viranomainen pyytää oikaisua ottamalla yhteyttä vastaavaan toimittajaan. Nyt poliisi kuitenkin menetteli toisin.

”Asia harkittiin niin, että haluttiin reagoida samalla alustalla, kuin missä kolumni oli julkaistu. Poliisi on itsekin sosiaalisessa mediassa ja sen takia haluamme nopeasti oikaista somessa.”

Yritettiinkö Happosta tavoitella puhelimitse? Olisiko se ollut helpompi tapa kuin selvittää asiaa julkisesti?

”Tietääkseni Happoseen ei oltu yhteydessä perjantain jälkeen. Mutta silloin oli viikonloppu.”

”Käsitykseni on, että asia on nyt Ylen kanssa loppuun käsitelty.”

Journalisti ei tavoittanut Jouko Jokista kommentoimaan asiaa.