Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää, yhtiö kertoi tiedotteessaan 29. marraskuuta.
Journalistin saamien tietojen mukaan yhtiön aikakauslehtipuolella Sanoma Lifestylessä ja Sanoma Kidsissä päättyy vajaat 20 journalistista työtehtävää.
Aikakauslehtipuolen pääluottamusmies Ilja Ojala ei kommentoi tietoa, mutta sanoo pitävänsä neuvottelujen seurauksia valitettavan suurina.
”Olen ollut pääluottamusmiehenä seitsemän vuotta. Sinä aikana nämä olivat neljännet isot yt-neuvottelut Lifestylessä ja viidennet Kidsissä. Talossa on ollut kaikkien aikojen raskain tunnelma.”
Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena oli design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niistä irtisanottiin lehden mukaan kolme ja neljälle tarjottiin uutta tehtävää.
”Vaikka saimme nyt olla muutamia vuosia rauhassa ja keskittyä työn tekemiseen, sitten kävi taas näin. Se on aina isku työyhteisölle”, sanoo pääluottamusmies Jussi Ahlroth.
Aikakauslehtipuolen Ilja Ojalan mukaan työnantajan suunnitelmissa on neuvottelujen jälkeen ostaa yhä enemmän sisältöjä ulkoa.
”Siinä onnistumisen näyttää aika, mutta joidenkin toimitusten osalta olen vilpittömästi huolissani siitä, selviytyvätkö he jatkossa töistä, joista heidän ajatellaan selviytyvän.”
”Toisaalta hämmennyn yhä uudestaan siitä, miten toimitusten väki jaksaa kaikesta huolimatta motivoitua. Ihailen meidän työntekijöiden jaksamista ja omistautumista tälle työlle ja ammattiylpeyttä. Ne ovat kovalla tasolla huolimatta siitä, että tuntuu siltä, että johto ei aina arvosta.”
Helsingin Sanomien neuvottelujen seurauksena HSTV lakkautettiin erillisenä yksikkönä. Taittoa tehostetaan ja videotuotantoon tulee muutoksia, Jussi Ahlroth sanoo.
Neuvottelujen alkaessa Helsingin Sanomien design- ja HSTV-osastoilla työskenteli yhteensä 26 henkilöä. Työnantajan toimenpiteiden kohteena oli Ahlrothin mukaan työntekijöitä molemmilta osastoilta.
Neuvottelujen alussa irtisanomisuhka koski toimituksessa yhdeksää. Ahlroth on tyytyväinen siihen, että toteutunut määrä on huomattavasti pienempi.
Tähän vaikutti hänestä osaltaan se, että neuvottelijat saivat osastoilta paljon tietoa, joka helpotti perusteellisten vastaesitysten tekemistä työnantajalle.
”Irtisanomisten määrän laskusta näkee, että onnistuimme aidosti neuvottelemaan. Toisaalta on aina tappio, kun ihmisiä irtisanotaan. Se on pahinta, mitä työsuhteessa voi tapahtua.”
”Sen jälkeen, kun fuusioiduimme Nelosen uutistoimituksen kanssa, liikkuva kuva on hakenut paikkaansa toimituksessa. HSTV:n lakkauttamisen myötä se pitkä tarina päättyy tähän.”
Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta sanoi Helsingin Sanomissa 8. lokakuuta, että vaikka mediassa on useita kasvavia alueita, perinteisen median tuotot laskevat erityisesti printin mainosmarkkinassa ja aikakauslehtien tilausmarkkinassa.
Yhtiö ilmoitti neuvottelujen alkaessa tavoittelevansa enintään 80 henkilön vähentämistä tai osa-aikaistamista. Kaikkiaan yhtiössä oli 1 750 työntekijää.
Yt-neuvotteluja käytiin yhtiön mediamyynnissä, painoissa ja mediayksiköissä. Neuvottelut eivät koskeneet Ilta-Sanomia.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti