Otavamedian yt-neuvottelut päättyivät viiden lähtöön

Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että toistuvat yt-neuvottelut heijastuvat kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan. Kuva: Kimmo Penttinen
 

Otavamedian Seura-mediaperheessä syyskuun 18. päivänä alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Seura-perheeseen kuuluvat Seura, TV-Maailma, Kotilääkäri ja Viva.

Neuvottelujen seurauksena toimituksista vähenee viisi työntekijää, mutta suorat irtisanomiset vältettiin lähtöpaketeilla, sanoo pääluottamusmies Tuomo Lappalainen.

Viidestä yksi lähti omasta aloitteestaan, ja kaksi pääsee halutessaan eläkeputkeen. Lisäksi yhden neuvottelujen kohteena olleen työntekijän tehtävä muuttuu.

Neuvottelujen seurauksena työntekijöitä lähtee konkreettisesti Seurasta ja TV-Maailmasta. Tulos kuitenkin vaikuttaa työntekoon myös Kotilääkärissä ja Vivassa, koska kaikki lehdet ovat tavallaan samaa toimitusta, Lappalainen sanoo.

Nyt päättyneet yt-neuvottelut olivat kolmannet Otavamedian toimituksissa noin neljän kuukauden aikana. Parhaillaan käynnissä ovat yt-neuvottelut yhtiön kuluttaja-asiakkuuksissa.

Lappalainen sanoo Seura-perheessä nyt päättyneen yt-kierroksen olleen raskas kaikille sen piirissä olleille ja toistuvien neuvottelujen heijastuvan kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan.

”Lähtijöillä on oma surutyönsä. Jäljelle jääneet miettivät, kuinka selviytyvät kasvavasta tehtävämäärästä. Ja ne, jotka eivät ole vielä olleet yt:iden piirissä, pelkäävät, koska ne osuvat omalle kohdalle.”

Lappalaisen mukaan työntekijät tulivat kuulluiksi neuvotteluissa ja pystyivät pieneltä osin vaikuttamaan tulokseen, mutta mitenkään samaa mieltä työnantajan kanssa he eivät voi lopputuloksesta olla.

”Ymmärrämme, että työtahtia joudutaan kiristämään ja vanhoja tehtäviä arvioimaan tekniikan kehittyessä uudestaan. Nyt vähennykset ovat kuitenkin liian suuria. Meillä on huoli siitä, miten jäljelle jäävä porukka selviytyy tehtävistä.”
 

Otavamedian Outdoor- ja Tekniikan maailma -mediaperheitä koskevat yt-neuvottelut päättyivät syyskuun alkupuolella. Silloin neljän henkilön työt päättyivät, ja yksi tehtävä muutettiin osa-aikaiseksi. Yhdistyneeseen mediaperheeseen kuuluvat Erä, Metsästys ja Kalastus, Kippari, Vene, Tekniikan Maailma, TM Rakennusmaailma ja Vauhdin Maailma.

Kodin lehdet -mediaperhettä koskevat yt-neuvottelut päättyivät kesäkuussa. Työt loppuivat neljältä henkilöltä. Mediaperheeseen kuuluvat Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö.

Molemmissa neuvotteluissa vältyttiin suorilta irtisanomisilta muun muassa lähtöpakettien avulla.

Kaikkiaan Otavamediassa on viisi mediaperhettä, joihin kuuluvat kolmen jo mainitun lisäksi Suomen Kuvalehti- ja Anna-perheet.

Suomen Kuvalehti -perheeseen kuuluvat Suomen Kuvalehti, Kanava ja Parnasso. Anna-perheesen kuuluvat Anna, Kaksplus ja Koululainen.