Helsingin Sanomien pääluottamusmies yt-neuvotteluista: ”Masentava isku”

Sanoma Media Finland aloittaa Suomessa yt-neuvottelut. Yhtiö ilmoittaa tavoittelevansa enintään 80 henkilön vähentämistä tai osa-aikaistamista nykyisestä 1 750 työntekijästä.

Helsingin Sanomien mukaan neuvotteluita käydään mediamyynnissä, painoissa ja mediayksiköissä. Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta sanoo lehdessä neuvottelujen syystä, että vaikka mediassa on useita kasvavia alueita, perinteisen median tuotot laskevat erityisesti printin mainosmarkkinassa ja aikakauslehtien tilausmarkkinassa.

Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena on pääluottamusmies Jussi Ahlrothin mukaan design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niissä työskentelee yhteensä 26 henkilöä.

”Neuvottelujen syyt ovat taloudellisia eli mainosmyynnin jatkuva lasku printtilehdessä. Vaikka Hesari on pysynyt markkinapudotuksessa paremmin pinnalla kuin ala yleensä, silti mainosmyynti putoaa sellaista vauhtia, ettei digitaalinen mainonta tai tilaajamäärien kasvu pysty korvaamaan sitä. Työnantajan pitää siis säästää, ja se päätti kohdentaa säästön tällä tavalla.”

Neuvottelut alkavat Helsingin Sanomissa maanantaina 15. lokakuuta. Toimituksen tunnelma on yt-ilmoituksen jälkeen alakuloinen.

”Toimitus on tehnyt tosi hyvää työtä. Tilaajamäärien kasvu on toimituksen journalistien ansiota, joten isku on masentava, kun tilanne on kaikesta työstä huolimatta nyt tämä.”

Neuvotteluissa henkilöstö odottaa Ahlrothin mukaan työnantajalta vastauksia siihen, miten design-osaston ja HSTV:n työ jatkuu tulevaisuudessa.

”Luonnollisesti pyrimme etsimään irtisanomisille vaihtoehtoja.”
 

Aikakauslehtipuolella yt-neuvottelujen kohteena ovat Sanoma Lifestylen ja Sanoma Kidsin kaikki henkilöstöryhmät pois lukien kaupallinen sisällöntuotanto -tiimi ja SLS Studio -tiimi sekä Sanoma Tekniikkajulkaisut Oy, kertoo pääluottamusmies Ilja Ojala.

Neuvottelut alkavat 17. lokakuuta.

Ojala sanoo, että vaikka henkilökunta periaatteessa tietää printtimedian haasteet ja on käynyt jo läpi monet yt-neuvottelut, neuvottelukutsu tulee silti joka kerta yllätyksenä.

”Ihminen on sillä tavalla rakennettu, että sitä vähän toivoo, että jos nyt ei kuitenkaan.”

Aikakauslehtipuolella nyt alkavat neuvottelut ovat neljännet isot kuuden viime vuoden aikana. Kids Mediassa käytiin yt-neuvottelut viime syksynä, Ojala sanoo.

”Masentunut ja epäuskoinen ovat ne sanat, joilla fiilistä täällä nyt voi kuvata.”

Ilta-Sanomien pääluottamusmies Ari Simberg sanoo, että nämä neuvottelut eivät koske heidän yksikköään.

”Olemme hyvin pahoillamme kollegojen puolesta, että he joutuvat taas tähän rumbaan. Meilläkin on 2015 neuvottelut lähimuistissa – tiedetään, miten raskasta aikaa se on kaikille.”

Juttua on täydennetty Ilja Ojalan ja Ari Simbergin kommenteilla julkaisupäivänä kello 15:10.