A-lehdet on aloittanut yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelut alkoivat maanantaina 29. lokakuuta ja kestävät kaksi viikkoa.
Neuvottelut koskevat asumisen toimituksen koko henkilöstöä ja niiden syy on toiminnan järjesteleminen uudelleen. Alustavasti työnantaja arvioi vähentävänsä yhdeksän työntekijää.
A-lehtien pääluottamushenkilö Elisa Miinin kertoo, että asumisen liiketoimintayksikön työntekijöille tarjottiin vapaaehtoisia irtisanomispaketteja jo alkuvuodesta.
”Ne ennakoivat, että jotain halutaan tehdä toisin”, Miinin sanoo.
Silti yt-neuvottelut tulivat hänen mukaansa työntekijöille osin yllätyksenä. Yhtiön talous on kunnossa, joten neuvottelujen syy on tuotannollinen.
”Organisaatiota on muokattu ja uudistettu viime aikoina muutenkin. Ihmiset ovat venyneet ja alkaneet tehdä töitä yli brändirajojen uudella tavalla. Tuntuu musertavalta, ettei se ponnistelu ole ollut riittävää”, Miinin sanoo.
A-lehtien yt-neuvottelut ovat sikäli poikkeukselliset, että ne koskevat myös ylempiä toimihenkilöitä eli päätoimittajia. Yhtiö on kertonut harkitsevansa joidenkin lisälehtiensä lakkauttamista.
A-lehtien asumisen toimituksessa tehdään muun muassa Avotakkaa, Kotivinkkiä, Makua ja Viherpihaa. Lisälehtiä ovat esimerkiksi Kaneli & Sokeri ja Unelmien Käsityöt.
Otavamedia käynnistää 7. marraskuuta jo neljännen yt-kierroksen.
Yhtiö tiedotti tiistaina 30. lokakuuta aloittavansa yt-neuvottelut Anna-mediaperheessä. Neuvotteluissa irtisanominen uhkaa enintään kuutta henkilöä.
Anna-perheeseen kuuluvat Anna-lehden lisäksi Kaksplus ja Koululainen.
Pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että neuvotteluiden alkamista osattiin talossa odottaa. Takana ovat puolen vuoden ajalta jo kolmen muun lehtiperheen neuvottelut.
Kaikissa käydyissä neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, jolloin neuvottelut voidaan lain mukaan käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan. Yhteensä neuvotteluissa on vähennetty tähän mennessä kolmetoista työntekijää.
Lappalainen pitää neuvotteluiden käymistä lehtiperhe kerrallaan työntekijöille raskaana.
Työnantaja on Lappalaisen mukaan perustellut käytäntöä sillä, että kaikkien lehtiperheiden tilanteet ovat erilaisia ja niihin voidaan pureutua paremmin yksikkökohtaisissa neuvotteluissa.
”Olemme puhuneet paljon siitä, kumpi tapa olisi lopputuloksen kannalta parempi. Sitä on vaikea sanoa, kun toista vaihtoehtoa ei ole nähty”, Lappalainen sanoo.
Otavamedian yt-kierros alkoi keväällä Kodin lehdet -mediaperheestä. Kesäkuussa päättyneissä neuvotteluissa työt loppuivat neljältä henkilöltä.
Syyskuussa päättyivät Outdoor- ja Tekniikan maailma -mediaperheiden yt-neuvottelut, joiden seurauksena niin ikään neljän henkilön työt päättyivät. Lisäksi yksi tehtävä muutettiin osa-aikaiseksi.
Viimeisimmät neuvottelut päättyivät lokakuussa Seura-lehtiperheessä. Siellä lähti viisi työntekijää.
Kaikissa kolmissa yt-neuvotteluissa suorilta irtisanomisilta on vältytty muun muassa lähtöpakettien avulla.
Otavamediassa on viisi mediaperhettä, joihin kuuluu neljän jo mainitun lisäksi Suomen Kuvalehti -perhe. Siihen kuuluvat Suomen Kuvalehti, Kanava ja Parnasso.
Allerissä yt-neuvottelut ovat päättyneet 11 työntekijän irtisanomiseen. Neuvottelujen alussa yhtiö suunnitteli 20 henkilön vähentämistä.
Perjantaina 26. lokakuuta päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena yhtiö myös lakkauttaa Idealista– ja Baana-verkkolehdet, ja kertoo keskittyvänsä jatkossa viikkolehtiensä Seiskan ja Katson julkaisuun.
Allerin yt-neuvottelujen päättymisesta kertoi ensimmäisenä Markkinointi & Mainonta.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti