Media-ala

Tekijänoikeusdirektiivi etenee – suomalaismepeistä seitsemän äänesti puolesta ja viisi vastaan

Euroopan parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeusdirektiivin jatkokäsittelyyn. Direktiivi meni muutosten jälkeen eilen keskiviikkona 12. syyskuuta parlamentissa läpi selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.

Suomalaisista mepeista seitsemän äänesti tällä kertaa direktiivin puolesta ja viisi sitä vastaan.

Direktiivin kannalla olivat keskustan mepit Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä, kokoomuksen mepit Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa, demareiden Miapetra Kumpula-Natri ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Direktiiviä vastaan äänestivät Heidi Hautala (vihr.), Jussi Halla-aho (ps.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Nils Torvalds (rkp.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.)

Sirpa Pietikäinen (kok.) ei äänestänyt. Äänestystietoihin voi tutustua tarkemmin täällä.  

Journalisti kertoi aiemmin, että suomalaismepeistä suurin osa oli valmis äänestämään direktiivin puolesta, jos siitä saataisiin heille sopiva kompromissi.

Äänestys oli samasta direktiivistä parlamentissa jo toinen. Aiemmalla kerralla direktiivi palautettiin muokattavaksi niukalla äänten enemmistöllä. Tuolloin Suomen meppien enemmistö äänesti direktiiviä vastaan.

 

Direktiivin kiistanalaisimpiin kohtiin, artikloihin 11 ja 13, tehtiin lopulta vain pieniä muutoksia.

Artiklan 11 turvin kustantajat saavat oikeuden vaatia korvauksia sosiaalisessa mediassa ja uutisaggregaateissa jaettavista linkeistä uutisjuttuihin. Maksajiksi halutaan suuret someyhtiöt, kuten Facebook ja Google.

Parlamentti hyväksyi kannan, jonka mukaan pelkän osoiterivin lisäksi linkin mukana voi jakaa uutisjutusta muutamia sanoja ilman velvollisuutta maksaa korvauksia.

Artikla 13 velvoittaa taas yhtiöt varmistamaan jo etukäteen, etteivät käyttäjät lataa niiden sivuilla luvatta tekijäoikeuksia piirissä olevaa materiaalia. Velvoitetta täsmennettiin niin, ettei se koske pienimpiä yrityksiä.
 

Tekijäjärjestöt iloitsivat parlamentin päätöksestä tuoreeltaan.

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ ja Euroopan journalistiliitto EFJ kiittelivät parlamenttia äänestystuloksesta tuoreeltaan. IFJ:n pääsihteeri Anthony Bellangerin mukaan kauan odotettu lainsäädäntö tuo toteutuessaan tasapainoa ja moniäänisyyttä media-alalle, jota nyt dominoivat isot teknologiayhtiöt.

Myös kotimainen Medialiitto pitää päätöstä tärkeänä journalismin suojan kannalta. 

”Olemme iloisia, että lehtikustantajien ja uutistoimistojen oikeudellinen asema digitaalisessa taloudessa vahvistuu. Riippumattoman journalismin elinvoimaisuus on välttämätöntä toimivalle demokratialle ja kansalaisten mahdollisuuksille saada luotettavaa tietoa”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kommentoi liiton tiedotteessa.

Suomen Journalistiliitto kannatti niin ikään direktiivin hyväksymistä.

 

Parlamentin kanta, komission alkuperäinen esitys ja jäsenvaltioiden kanta neuvotellaan seuraavaksi yhdeksi esitykseksi. Sen jälkeen parlamentti ja jäsenvaltiot äänestävät vielä lopullisen direktiivin hyväksymisestä.


Lue lisää

EU ottaa some-jäteiltä ja antaa kustantajille (Journalisti 10/2018)