Media-ala

Suomalaismepit muuttivat mieltään: suurin osa valmis hyväksymään kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin

Suomalaiset EU-parlamentaarikot ovat muuttamassa mieltään EU:n kiistellystä tekijänoikeusdirektiivistä.

Parlamentti äänestää 12. syyskuuta jo toistamiseen uudistuksesta, jonka seurauksista internetin vapaudelle on riidelty julkisuudessa repivästi. Aiemmassa äänestyksessä Suomen 13 europarlamentaarikosta vain kolme keskustan meppiä näytti sen jatkokäsittelylle vihreää valoa.

Nyt parlamentti työstää direktiiviin muutoksia, joiden toteutuessa miltei kaikki Journalistin haastattelemat suomalaismepit uskovat voivansa hyväksyä sen.

Esimerkiksi Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.) sanovat olevansa valmiit hyväksymään direktiivin muutamien täsmennysten jälkeen.

Pietikäinen korostaa pitävänsä tärkeänä, että tekijänoikeudet säilyvät nimenomaan kirjailijoiden, journalistien, kuvaajien, muusikoiden ja muiden luovan työ ammattilaisten oikeuksina. Kustantajien uusi oikeus ei kuitenkaan ole niistä pois.

”Se, että kustantajat lisätään tekijäoikeuksien ’toiseen kerrokseen’ ei ole mielestäni ongelmallinen”, Pietikäinen sanoo.

Virkkunen puolestaan kertoo pääosin tukevansa aiemmin äänestyksessä ollutta oikeudellisten asioiden valiokunnan (JURI) esitystä, mutta sanoo toivovansa joitain täsmennyksiä tekijänoikeuksien piirissä olevan materiaalien ennakkosuodatukseen.

SDP:n mepeistä Miapetra Kumpula-Natri kertoo äänestävänsä direktiivin puolesta.

”Uskon, että pieniä viime tingan viilauksia tehdään vielä ennen saliäänestystä”, Kumpula-Natri sanoo.

Hän toivoo, että direktiivissä täsmennetään vielä, että vastuu laillisen sisällön jakamisesta tulee alustoille, ei käyttäjien jakamalle materiaalille. Hän myös tarkentaisi esimerkiksi sitä, ettei kaikkea ladattua sisältöä tule valvoa saati sensuroida.

”Jos parlamentilla ei olisi mitään kantaa, suuret monopolit olisivat voittaneet tekijät, digisisältöjen tuottajat”, Kumpula-Natri sanoo.

SDP:n toinen meppi, Liisa Jaakonsaari on skeptisempi. Hän on ollut käsittelemässä asiaa myös sisämarkkinavaliokunnan jäsenenä ja moittii, ettei aiempi esitys ottanut huomioon sen kantoja. Hänen kantansa ratkeaa neuvottelujen kuluessa.

Niin ikään RKP:n Nils Torvalds ja perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner odottavat kompromissiratkaisua. Ruohonen-Lerner sanoo pitävänsä JURI-valiokunnan esityksen nykymuotoa ongelmallisena, vaikka sen pyrkimykset ovatkin kannatettavia.

”Kannatan tekijänoikeuksia, mutta yhtä lailla kannatan vapaata internetiä ja sananvapautta”, Ruohonen-Lerner toteaa.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen puolestaan sanoo kelpuuttavansa kustantajien uuden oikeuden korvauksiin, mutta olevansa edelleen kriittinen suodatusvelvollisuuden suhteen.

Direktiiviä vastaan äänestäneistä Heidi Hautala (vihr.) on sitä kohtaan edelleen kriittisin. Hänen mielestään valiokunnan kertaalleen äänestetty muotoilu ei ratkaise tekijöiden verkkoansaintapulmia, vaan vain monimutkaistaisi tilannetta.

Hautalakin haluaa silti olla uuden äänestyksen alla sovinnollinen.

”Huutelun ja syyttelyn sijasta nyt on aika katsoa direktiivin sanamuodot vielä rauhassa läpi. Toivon että täysistuntoon saadaan toimiva, tasapainoinen ja perusoikeudet oikein huomioiva direktiiviteksti, jonka puolesta voin äänestää”, Hautala sanoo.

Keskustan kolme meppiä aikovat pysyä kannassaan ja äänestää direktiivin puolesta.

”Mikäli syyskuussa äänestettävä teksti takaa tekijöiden, toimittajien ja muiden sisällöntuottajien oikeuden heille kuuluvaan korvaukseen, äänestän direktiivin puolesta”, Elsi Katainen (kesk.) vastaa.

Myös Anneli Jäätteenmäki (kesk.) painottaa tekijöiden saaman korvauksen tärkeyttä.

”Netti tarvitsee pelisäännöt. Se ei voi olla villi länsi, jossa sisältö on vapaata riistaa.”

Mirja Vehkaperä (kesk.) korostaa, että yhteiselle säätelylle on suuri tarve.

”EU-direktiivi koskee nyt kaupallisesti digitaalisena alustana toimivia palveluita. Se on tarkkaan rajattu. Nyt lisätään vastuullisuutta, kitketään luvattomia aineistoja ja torjutaan piratismia”, Vehkaperä sanoo.

Journalistin kysymykseen vastasi Suomen 13 euroedustajasta 11. Jussi Halla-aho (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.) eivät vastanneet kyselyyn. Heistä Halla-aho äänesti aiemmassa äänestyksessä direktiiviä vastaan. Sarvamaa oli poissa.

Muutosesitykset direktiiviä varten piti jättää kääntämistä varten keskiviikkona 5. syyskuuta. Senkin jälkeen esityksiä on periaatteessa vielä mahdollista tehdä. Direktiivistä äänestetään keskiviikkona 12. syyskuuta.

Direktiivi hylättiin viime kerralla vain niukalla äänten enemmistöllä. 318 meppiä äänesti vastaan, 278 puolesta ja 31 tyhjää.

Journalisti haastatteli suomalaismepit viikolla 35.


Lue lisää

Näin tekijänoikeusäänestyksessä kävi  – seitsemän äänesti puolesta ja viisi vastaan

Lue lisää aiheista: