Sananvapaus

Sananvapauden puolesta vihapuhetta vastaan

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Christophe Deloire vieraili Suomessa huhtikuun alussa ja poikkesi myös Journalistiliiton toimistossa. Kuva: Kai Widell

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire on huolissaan poliitikkojen toimittajiin kohdistamasta vihapuheesta.

”Kiinalaistoimittaja kuvaili minulle, kuinka osa toimittajien vankiloista on fyysisiä vankiloita. Osa vankiloista koostuu rahasta, teknologiasta ja politiikasta. Meidän pitää pystyä taistelemaan kaikkia näitä vastaan”, Deloire sanoo.

Hän vieraili Suomessa huhtikuun alussa tapaamassa medioita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Vaikka EU on edelleen sananvapauden ja demokratian edelläkävijä maailmassa, Deloire on huolissaan viime aikojen kehityksestä. Sekä Maltalla että Slovakiassa on tapettu toimittaja työnsä takia. Slovakialainen Ján Kuciak tutki mafiayhteyksiä, Maltan Daphne Caruana Galizia Panaman papereita ja korruptiota.

”Vielä viisi vuotta sitten emme olisi voineet kuvitella, että Euroopassa tapetaan toimittajia.”

Vihapuhekampanjat toimittajia vastaan ovat lisääntyneet. Deloire on huolissaan kehityksestä, jossa poliitikot ja valtioiden johtajat hyökkäävät toimittajia vastaan. Kyse ei ole vain suurvaltojen johtajista, kuten Yhdysvaltojen Donald Trumpista ja Venäjän Vladimir Putinista, vaan myös eurooppalaiset poliitikot syyllistyvät samaan.

Emmanuel Macronia lukuunottamatta kaikki kolme Ranskan pääpuolueen johtajaa ovat hyökänneet heistä kriittisesti kirjoittaneita toimittajia vastaan. Journalismia saa kritisoida, mutta on vaarallista, kun poliittinen hyökkäys kohdistuu journalismin perustehtävään.”

Deloiren mielestä Euroopan johtajat ovat olleet liian hitaita ja hiljaisia puolustamaan demokratian ydintä: sananvapautta ja laadukasta journalismia.

”Ilman journalismia maailman suurkriisejä ei ole mahdollista ratkaista, oli kyseessä sitten ilmastonmuutos, korruptio tai eriarvoisuuden lisääntyminen.”

Deloire iloitsee kuitenkin järjestön viimeaikaisista työn tuloksista. Afganistanissa on perustettu verkosto suojelemaan naistoimittajia. Turkissa ja Syyriassa on vapautettu vangittuja toimittajia.

”Slovakiassa puhuin isolle joukolle ihmisiä, joka halusi puolustaa sananvapautta. Toimittajien sananvapaus ei ole enää vain toimittajien asia vaan siitä keskustellaan enemmän kuin pitkiin aikoihin.”

Teknologia ja uudet julkaisualustat, kuten Google, Facebook ja Twitter, ovat asettaneet journalismin uuteen tilanteeseen. Julkinen tila ei enää muodostu median ja yhteiskunnallisten keskustelijoiden ympärille vaan kansainvälisten yritysten alustoille, joiden ensisijainen tarkoitus on tuottaa rahaa.

Sosiaalisessa mediassa laatujournalismin, mainosten, poliittisten viestien ja vihapuheen sisällöt sekoittuvat keskenään. Käyttäjän on mahdotonta tietää, kuka sisällön on tuottanut tai maksanut.

”Journalismi on luonteeltaan hidasta ja kallista. Valeuutisten ja väärien faktojen tuottaminen taas on halpaa ja helppoa. Journalismin on vaikea taistella tätä vastaan.”

Toimittajat ilman rajoja onkin julkistanut uuden journalismin itsesäätelyyn perustuvan aloitteen, jossa luotettavalle journalismille luodaan yhtenäiset kriteerit. Aloite on tarkoitettu muun muassa mediayhtiöille, ammattiliitoille, mainostajille ja itsesäätelyelimille, kuten Julkisen sanan neuvostolle. Työ aloitetaan Euroopassa, ja se on myöhemmin tarkoitus laajentaa muualle maailmaan.

”Jokaisella meistä on velvollisuus taistella valeuutisia vastaan”, Deloire muistuttaa.

Kuka?

Christophe Deloire

  • 46-vuotias ranskalainen on toiminut Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteerinä vuodesta 2012.
  • Järjestö julkaisee vuosittain muun muassa median vapautta kuvaavan World Press Freedom Indexin.
  • Johti vuosina 2008–2012 Pariisissa sijaitsevaa toimittajien koulutuskeskusta.
  • Työskennellyt aiemmin tutkivana toimittajana ja toimittajana muun maussa Arte- ja LCI-tv-yhtiöissä.