Alma Media ilmoitti viime viikolla alkavansa yt-neuvottelut Alma Regionsissa, maakunta- ja paikallislehtiä kustantavassa yksikössään. Pääluottamusmies Juha Lehtisen (kuvassa) mukaan kaikki henkilöstöryhmät ovat neuvottelujen piirissä, lukuun ottamatta Alma Lapin lehtiä, Lännen Median henkilöstöä sekä paino- ja jakelutyöntekijöitä. Kuva: Rami Marjamäki
Yt-neuvottelut ovat meneillään Kaakon Viestinnässä, Alma Mediassa ja FNB:ssä. HSS Median yt-neuvottelut saatiin päätökseen viime viikolla.
Journalisti uutisoi viime viikolla STT:n omistamassa Nyhetsbyrån FNB:ssä alkaneista, koko henkilökuntaa eli kymmentä henkeä koskevista yt-neuvotteluista. Neuvottelut alkoivat pian sen jälkeen, kun KSF Media ja HSS Media olivat ilmoittaneet perustaneensa FNB:n kilpailijaksi uuden ruotsinkielisen uutistoimiston.
HSS Median omat yt-neuvottelut saatiin päätökseen viime viikolla. Pohjanmaalla toimiva yhtiö kertoo neuvottelutuloksesta henkilöstölleen tarkemmin ensi viikolla. Leikkauksia on neuvottelujen jälkeen luvassa enintään yhdeksän työpaikan verran.
Pääluottamusmies Petter Granroth sanoo, että henkilöstö piti tämänkertaista neuvottelukierrosta erityisen raskaana. HSS Mediassa on käyty viime vuosina useita yt-neuvotteluja, viimeksi keväällä 2015.
”Sillä kerralla ymmärsimme, että jotain oli tehtävä surkeiden vuosien jälkeen. Nyt yhtiöllä on kuitenkin mennyt hyvin. Vuodesta 2016 puhuttiin jopa supervuotena, kun yhtiö teki yli miljoona euroa liikevoittoa.”
Granroth sanoo henkilöstön ymmärtävän työnantajan halun organisoida toimintaa uudelleen, mutta sanoo, että järjestelyt oltaisiin voitu toteuttaa ilman irtisanomisia.
”Neuvottelukierros oli iso yllätys. Se tuntui oudolta ja tarpeettomalta, varsinkin kun HSS Media haluaa kehittää digitaalisia toimintojaan ja rakentaa uuden ruotsinkielisen uutistoimiston”, Granroth sanoo.
”Nyt ilmapiiri on kireä. Väki pelkää, että seuraavakin yt-kierros on luvassa jo pian.”
Alma Media ilmoitti viime viikolla alkavansa yt-neuvottelut Alma Regionsissa, maakunta- ja paikallislehtiä kustantavassa yksikössään. Neuvottelut koskevat 360 henkeä ja voivat johtaa enintään 35 henkilön irtisanomiseen. Alman mukaan taustalla on sanomalehtimainonnan laskusuhdanne. Lasku on poikkeuksellisesti jatkunut vielä kansantalouden nousukäänteen jälkeenkin.
Pääluottamusmies Juha Lehtisen mukaan kaikki henkilöstöryhmät ovat neuvottelujen piirissä, lukuun ottamatta Alma Lapin lehtiä, Lännen Median henkilöstöä sekä paino- ja jakelutyöntekijöitä.
”Tarkoitus on totta kai yrittää löytää keinoja, joiden avulla henkilöstövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet”, Lehtinen sanoo.
Vaihtoehtoina irtisanomisille on mainittu muun muassa uudelleenkoulutuksia, toimintojen uudelleenjärjestelyä ja työntekijöiden siirtoa uusiin tehtäviin.
Alma Median liikevoiton uutisoitiin heinäkuussa kääntyneen kasvuun edellisvuoden 35,2 miljoonasta eurosta.
”Totta kai tilanne on siinä mielessä yllättävä”, Lehtinen sanoo.
”Mutta iso osa Alman tuloksesta tulee tällä hetkellä muusta kuin perinteisestä sanoma- ja paikallislehtien kustantamisesta.”
Muun muassa Länsi-Savoa, Itä-Savoa ja Etelä-Saimaata julkaiseva Kaakon Viestintä ilmoitti sekin viime viikolla yt-neuvotteluista. Neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, ja niillä tavoitellaan kahden miljoonan euron säästöjä. Yhtiö ei ole julkistanut henkilövähennystavoitteita.
Työnantaja on korostanut, että henkilövähennykset eivät ole ensisijainen tavoite, vaan säästöjä pyritään etsimään muualta. Työnantajan mukaan Kaakon Viestinnän taloustilanne näyttää huonolta, eikä parannusta ole luvassa ensi vuonnakaan.
Pääluottamusmies Helena Rissanen kuvailee henkilöstön tunnelmia ”hieman lamaantuneiksi”. Konkreettisia säästömahdollisuuksia henkilöstölle ei ole esitetty.
”Tuntuu siltä, että yt-neuvottelu yllättää nykyisin yhtä vähän kuin ensilumi. Edellisistä neuvotteluista on puolitoista vuotta, ja niistä on hädin tuskin toivuttu.”
Rissanen kertoo, että vuoden 2016 yt-neuvotteluissa säästöiksi hyväksyttiin se, että osa eläkeikään tulleista toimittajista sitoutui lähtemään eläkkeelle eläkeiän saavutettuaan. Kolme näistä on jäämässä eläkkeelle ensi vuoden puolella. Henkilöstö on siis joka tapauksessa vähenemässä.
Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo, että alan talousluvuista on nähtävissä kesällä 2016 tapahtunut positiivinen käänne. Savolainen muistuttaa, että tämän vuoden kesäkuukausien aikana alalla ei ollut käynnissä yhtään yt-neuvottelua.
”Se oli poikkeuksellinen jakso verrattuna edellisiin vuosiin”, Savolainen sanoo.
Savolainen huomauttaa, että yt-neuvottelut ja käynnissä olevat tes-neuvottelut on samanaikaisuudestaan huolimatta tärkeää pitää erillään.
”Yt-neuvottelut eivät ole tes-neuvotteluja, eikä toisinpäin.”