En 130-åring går mot sitt slut

Nyhetsbyrån STT:s huvudförtroendeman Hannu Aaltonen (på bilden) sitter som bäst i samarbetsförhandlingar som berör Nyhetsbyrån FNB:s öde. Upp till tio jobb är hotade. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

 

En nedläggning av Nyhetsbyrån FNB är allt mer sannolik.

”Stämningen på Nyhetsbyrån FNB är bedrövlig”, säger STT:s huvudförtroendeman Hannu Aaltonen.

På FNB pågår sedan 26 september samarbetsförhandlingarsom berör hela den svenska redaktionen, sammanlagt tio personer. Samarbetsförhandlingarna inleddes kort efter att KSF Media och HSS Media meddelat att de grundar en ny nyhetsbyrå – Nyhetsbyrån SPT.

”FNB:s situation är verkligen sorglig. Nyhetsbyrån har fungerat på två språk i 130 år men antagligen läggs den svenska redaktionen ner vid årsskiftet”, säger Aaltonen.

Att FNB:s framtid varit osäkert är i sig ingen överraskning för de anställda, påpekar Aaltonen.

”Visst har vi känt till att kunderna, särskilt Hufvudstadsbladet, har en dålig ekonomi och därför anade vi att någonting skulle hända. Men att det skulle ske i en sådan här omfattning kom som en överraskning”, säger Aaltonen.

Svenska Yles besked, i början av oktober, om att bolaget inte fortsätter som FNB:s kund var däremot väntat på grund av KSF Medias och HSS Medias tidigare beslut.

”STT:s vd (Mika Petterson) har rätt träffande beskrivit FNB:s sits som en trebent Aalto-pall: sågar man bort två ben så hålls pallen inte längre stående”, säger Aaltonen.

FNB slutar leverera nyhetsmaterial till KSF Media och HSS Media den 1 november. Den sista december tar avtalet med Svenska Yle slut. Utgångspunkten för samarbetsförhandlingarna är med andra ord dyster ur de anställdas synpunkt.

”Arbetstagarsidans målsättningen är förstås att så många som möjligt av de anställda skulle få fortsätta men i och med att FNB efter årsskiftet i praktiken inte har några kunder blir det svårt.”

Aaltonen hoppas att de anställda kan få jobb inom STT:s finska verksamhet eller någon annanstans.

Nyhetsbyrån FNB har varit ett av Finlands fönster mot Norden. Genom FNB har STT kunnat utbyta material med svenska TT, norska NTB och danska Ritzau. Hur det ska gå för det nordiska samarbetet kan Aaltonen inte säga.

”Det är en fråga som också de anställda ställt ledningen men allt är ännu öppet. Vi behöver nordiskt samarbete och hoppas att vi hittar en lösning”, säger Aaltonen.

Både KSF Media och HSS Media kommer att kvarstå som kunder hos Lehtikuva. Förhandlingar om köp av eventuella andra tjänster pågår som bäst, säger KSF Medias Svante Wahlbeck.

Han ser odramatiskt på vilka konsekvenser KSF Medias och HSS Medias beslut haft för FNB.

”Det är säkert inte trevligt att tappa en kund men det är normal affärsverksamhet. Det händer i de flesta företag nästan varje dag.”

Varken STT:s vd Mika Petterson eller FNB:s redaktionella chef Jan Snellman vill kommentera läget på FNB med hänvisning till pågående samarbetsförhandlingar.

Läs mera:
SPT rör om i nyhetsgrytan
Nyhetsbyrån SPT planerades utanför styrelsen
Vägen mot en ny nyhetsbyrå
Inte stort nog för två

Började med telegram

  • Nyhetsbyrån FNB och STT har sina rötter i Finska Telegrambyrån som grundades 1887 av Woldemar Westzynthius.
  • Nyhetsbyrån betjänade i första hand tidningar. År 1937 slöt FNB avtal med Finlands Rundradio om nyhetssändningar i radio.
  • Nyhetsbyrån FNB Ab är ett helägt dotterbolag till STT Oy.
  • Omsättning: 488 000 euro. FNB fick därtill 440 000 euro i presstöd och 145 000 euro i koncernbidrag från moderbolaget. Resultat: 2 360 euro. Alla siffror från 2016.
  • STT Oy har 34 aktieägare.
  • De största ägarna är: Sanoma Media Finland (33,1%), Alma Media Oyj (20,6%), TS-Yhtymä (18%), Keskisuomalainen Oyj (6%) och KSF Media Ab (3,5%). HSS Media Ab äger 1,3% av aktierna.
  • STT-koncernens omsättning var 12,9 miljoner euro och rörelsevinsten 339 000 euro år 2016.
  • Koncernen hade 134 anställda år 2016.