Lumilapio-palkinnosta kilvoittelee viisi finalistia

Tutkivan journalismin yhdistys on nimennyt viisi journalistista työtä ehdolle Lumilapio-palkinnon saajaksi vuoden 2014 parhaasta tutkivasta journalismista. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli 30. Yhdistyksen puheenjohtaja Salla Vuorikoski luoneehtii tarjontaa korkeatasoiseksi.

“Myös finalistilistan ulkopuolelle jäi monia erinomaisia tutkivan journalismin ponnistuksia”, Vuorikoski toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Lumilapiolla palkitaan vuosittain korkeatasoista tutkivaa journalismia. Yhdistys jakaa lisäksi Jääraappa-palkinnon avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Voittajat palkitaan torstaina 28. toukokuuta Helsingissä järjestettävässä juhlassa.

Lumilapio-finalistit aakkojärjesteyksessä:

Marko Hietikko, Spotlight, Yleisradio:

Konsulttisirkus

Ylen tutkivan journalismin ohjelman Spotlightin toimittaja Marko Hietikko konkretisoi jutussaan merkittävää ja ajankohtaista yhteiskunnallista aihetta: valtion tuottavuusohjelman seurauksia. Hietikko selvittää havainnollisesti, miten julkisen sektorin henkilökunnan vähentäminen on tullut kalliiksi, kun työt on siirretty kalliille konsulteille. Ohjelma avaa Liikenneviraston konsulttivetoista toimintaa kiitettävän perusteellisesti tutkivan journalismin keinoin.

Eeva-Liisa Hynynen, Suomen Kuvalehti:

Kittilä-uutisointi

Suomen Kuvalehdelle työskennellyt toimittaja Eeva-Liisa Hynynen on seurannut tiiviisti Kittilän kunnan vallankäyttöön liittyviä epäselvyyksiä. Hän on kerännyt tietoja mittavasta asiakirja-aineistosta ja lähdeverkostostaan. Kunnan valtapelejä avannut Hynynen on haastanut analyyttisillä jutuillaan päättäjät ja virkamiehet. Suomen Kuvalehti on näin toteuttanut perinteistä tutkivan journalismin tehtävää vallan vahtikoirana. Kuntakenttä jää valitettavan usein vähälle huomiolle, vaikka kunnissa käytetään merkittävässä määrin julkista valtaa ja rahaa.

Jyri Hänninen, Helsingin Sanomat:

Veroparatiiseja koskeva juttusarja, kirja ja tietokanta

Helsingin Sanomien toimittaja Jyri Hänninen on tehnyt jo pitkään tinkimätöntä tutkivaa journalismia veroparatiiseista ja niiden kytkennöistä suomalaiseen talouteen ja vallankäyttöön. Kansainvälisestikin poikkeuksellisissa jutuissa on avattu muun muassa Ukrainasta veroparatiiseihin valuneita miljardien rahavirtoja. Kirjassaan Hänninen avaa asian yhteiskunnallista merkitystä ja kytköksiä Suomeen, eläkevakuutusjärjestelmästä aina valtionyhtiöihin. Työssä merkittävänä myötävaikuttajana on ollut lehden datadeskin rakentama ainutlaatuinen tietokanta.

Olli-Pekka Paajanen ja Teemu Rauhala, Keskisuomalainen:

Kaupungin piikkiin – näin Jyväskylän luottokortteja käytettiin

Keskisuomalaisen toimittajat Olli-Pekka Paajanen ja Teemu Rauhala selvittivät sitkeästi Jyväskylän kaupungin varainkäytön epäselvyyksiä. Kaksikko hyödynsi julkisuuslakia hankkiessaan käyttöönsä maksukorttitiedot useiden vuosien ajalta. Rauhalan ja Paajasen tutkiva työ nosti ansiokkaasti esiin epämääräisiä käytäntöjä, jotka ovat jääneet aiemmin pimentoon. Valvonnan puutteet esiin nostanut juttu johti myös konkreettisiin muutoksiin käytännöissä. Juttu oli onnistunut esimerkki tavasta, jolla media valvoo vallan ja julkisten varojen käyttöä omalla alueellaan.

Sara Rigatelli, A-studio, Yleisradio:

Isis-taistelijoita koskeva juttusarja 

Yleisradion A-studion toimittaja Sara Rigatelli on kartoittanut perusteellisesti suomalaistaustaisten Isis-taistelijoiden taustoja ja motiiveja hakeutua islamistien riveihin Syyriassa. Juttusarja perustuu muun muassa vahvaan lähdeverkoston ja sosiaalisen median hyödyntämiseen. Rigatelli on selvittänyt terroristiepäiltyjen taustoja ja lähtijöiden keskinäisiä suhteita. Jutuissa kuvataan kiihkottomasti Syyriaan lähteneiden taistelijoiden ja heidän lähipiirinsä kokemuksia ja näkemyksiä. Taitava tv-kerronta kytkee tarinat osaksi isompaa kuvaa Syyrian sodasta.