Koeaika katkesi Sipilä-uutisen jälkeen

Päivitys 28.9.2017: Teppo Kuittinen ja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy ovat sopineet erimielisyytensä koskien Kuittisen määräaikaisen työsuhteen irtisanomista koeajalla syksyllä 2014. Sopimuksessa kumpikin osapuoli on sitoutunut siihen, ettei pui erimielisyyttä enää julkisesti. Asiasta tiedotti Journalistiliitto verkkosivuillaan.


Lauantaina iso uutinen, sunnuntaina kolme puhelua pomolta ja maanantaina potkut. Niin päättyi toimittaja Teppo Kuittisen työsuhde Suomen Yrittäjien Yrittäjäsanomissa, Yrittäjä-lehdessä ja Yrittäjät.fi-sivustolla.

”Se tuli täysin yllätyksenä”, parikymmentä vuotta eri medioissa työskennellyt Kuittinen sanoo.

Kuittinen jututti lauantaina 25. lokakuuta keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää Yrittäjäpäivillä. Syntyi juttu, jossa Sipilä ehdotti kuntien ja valtion työntekijöiden vähentämistä kymmenillä tuhansilla.

STT siteerasi uutista, ja syntyi kuhinaa. Sipilälle irvailtiin, ettei tämä tiedä julkisen sektorin kokoa.

Sunnuntaina Kuittinen sai soiton Yrittäjämedioiden päätoimittajalta Kimmo Koivikolta. Hänen mukaansa Sipilän esikunnassa oli noussut jutusta haloo. Sitä pitäisi korjata ainakin lisäämällä sana ”suhteellinen” bruttokansantuotetta käsittelevään kohtaan.

Oli toinenkin, Koivikon mukaan ”vakava” paikka: oliko Sipilä sanonut, että työntekijöitä pitäisi vähentää roimasti?

Tarkalleen Kuittinen varmisti asian kysymällä: ”Siis kymmeniä tuhansia virkamiehiä vähemmän?”

”Kyllä”, Sipilä vastasi haastattelunauhalle.

Vastaus kelpasi Koivikolle. Hän ja Kuittinen soittelivat vielä kahdesti. Faktat olivat heidän mielestään kunnossa.

Maanantaina Yrittäjien varatoimitusjohtaja, vastaava päätoimittaja Anssi Kujala irtisanoi Kuittisen määräaikaisuuden. Koeaikaa oli jäljellä reilu kuukausi.

Ennen irtisanomista Kuittisen työn jäljestä ei hänen mukaansa löydetty juuri huomautettavaa. Päinvastoin, kiitosta oli tullut hyvin klikkauksia saaneista jutuista.

Kujala kiistää, että irtisanominen liittyy Sipilä-juttuun. Koeajalla olleen työsuhteen purkamisen syitä hän ei halua julkisesti arvioida.

Koivikko myöntää ajoituksen olleen huono.

”Eihän se näissä tapauksissa ole ikinä hyvä. Olisi silti ollut epäoikeudenmukaista pitkittää prosessia.”

Sipilän avustaja Riina Nevamäki myöntää keskustelleensa jutusta Koivikon kanssa asiallisesti. Hän pitää pöyristyttävänä ajatusta, että keskusta olisi vaatinut irtisanomista.

Myös Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen ja Kuittinen itse ovat epäilleet, että kyseessä on työnantajan ylireagointi.

Kuittinen ei näe muuta vaihtoehtoa kuin riitauttaa tapaus.

”Minulla on vain maineeni. Piirit ovat pienet ja ihmiset alkavat miettiä, olenko sikaillut siellä jotain”, hän puolustaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.


Oikaisu 7.11.2014 kello 12.55: Yllä olevassa uutisessa kerrottiin Yrittäjät.fi-sivuston julkaisseen jutun, jonka mukaan julkisen sektorin suhteellinen osuus bkt:sta olisi Suomessa noussut 58 prosenttiin. Julkisia menoja ja bkt:ta vertaillessa tarkastellaan kuitenkin kahden eri tunnusluvun välistä suhdetta, ei toisen osuutta toisesta. Oikeammin olisi katsoa julkisen talouden tuottamaa arvonlisäyksen osuutta koko kansantalouden arvonlisäyksestä. Se oli vuonna 2012 Suomessa 20 prosenttia.

Journalistin toimitus