Sattuu ja tapahtuu

Vesa Keskisen näköinen mies

Kesätyöhaastattelut ovat aina kuumottavia kokemuksia, mutta yksi niistä on jäänyt erityisesti mieleen. Talvella 2014 hain töihin Iltalehteen. Haastattelussa oli niin sanottu pääsykoe, jossa piti tunnistaa julkisuuden henkilöitä heidän kasvokuvistaan.

Suurin osa oli helppoja, mutta yhdessä kuvassa oli puvuntakkiin ja kauluspaitaan pukeutunut mies. Hän ei näyttänyt yhtään tutulta.

Menin paniikkiin. Pakko olisi keksiä jotain. Jostain tuli mieleen Vesa Keskisen nimi.

Meni tovi, ja toinen haastattelemassa olevista uutispäälliköistä repesi hervottomaan nauruun. Sanoin, että voin kyllä poistua paikalta, jos tämä haastattelu oli tässä.

”Ei, älä! Sä vain luulit juuri kustantajaamme Vesa Keskiseksi”, uutispäällikkö vastasi.

Niin, pukumies ei ollutkaan Vesa Keskinen. Hän oli Kari Kivelä, Iltalehden silloinen vastaava päätoimittaja ja kustantaja.

Kivelä ei esiintynyt päätoimittaja-aikanaan mainittavasti julkisuudessa. Haastattelussa ei oletettukaan, että hänet tunnistettaisiin. Mutta kukaan ei ollut koskaan väittänyt Kivelää Vesa Keskiseksi. Eikä ihme, eipä heissä ole oikeastaan mitään samaa näköä.

Minulle on kerrottu, että heti haastattelun jälkeen uutispäällikkö riensi pomokokoukseen, jossa oli myös Kivelä. Pomo oli näyttänyt Kivelälle paperiani saatesanoilla ”katso, mitä kesätoimittajahakija vastasi”.

Legendan mukaan Kivelän vastaus olisi ollut ytimekäs: ”Palkatkaa tämä.”

Sain paikan Iltalehdestä. Jatkoin talossa pari vuotta ja etenin lopulta viihdeosaston uutispäälliköksi, jolloin pääsin teettämään samaista kasvontunnistustestiä uusille hakijoille.