Sattuu ja tapahtuu

Sanaton presidentti

Oli helmikuun 6. päivä vuonna 2000, presidentinvaalin toisen kierroksen ratkaisuhetket. Tarja Halonen voitti Esko Ahon sadalla tuhannella äänellä ja valittiin tasavallan presidentiksi ensimmäisenä naisena.

Työskentelin Sdp:n pää-äänenkannattaja Demarissa (nyk. Demokraatti) uutispäällikkönä. Vastuisiin kuului keskuspöydässä lehden sisällön suunnittelu ja taitto sekä kansivinkkien tekeminen.

Tarja-huuma oli kova, elihän puolue suuruutensa päiviä ja jälleen oli napsahtamassa päävoitto. Kun se alkoi varmistua, kannen kuvavalintaa mietittiin moneen kertaan.

Kansi lähti tietenkin painoon viimeisenä, juuri ennen Keski-Uusimaa-painon deadlinea. Kuvaa käsiteltiin vielä hitusen paremmaksi, laitoin sen kanteen, työstin voitonriemuiset tekstit ja graafisen ohjeen mukaan sipaisin kuvan ympärille kehykseksi ohkaisen hiuslinjan.

Lehti taitettiin Page Makerilla. Ohjelmassa oli sellainen ominaisuus, että kun kehys lisättiin, kuva jyräsi sen päällä olevat elementit alleen. Tekstit menivät siis kuvan taakse piiloon, ellei niitä erikseen nostanut sieltä taas kuvan päälle.

Niinhän siinä sitten kävi, että siinä kuuluisassa viime tingassa kukaan ei enää muistanut tarkistaa, onko kaikki kunnossa. Painokaan ei kysellyt, että ”eikö tähän kanteen mitään tekstejä laiteta?” Juhlapäivän jälkeisenä aamuna Demarin kannessa komeili kyllä hieno kuva voittoa hehkuttavasta Tarjasta, mutta kaikki teksti-informaatio uupui. Mitä niissä teksteissä olisi lukenut, en enää muista.

Tulipa tehtyä historiallisen tapahtuman yhteydessä historiallisen kokoinen moka.

Mitä sinulle on sattunut ja tapahtunut? Lähetä tarinasi osoitteeseen journalisti@journalistiliitto.fi