Liitto

Sopimalla voi pelastaa työpaikan

Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ei vieläkään ole varma, mikä sai työnantajan muuttamaan mielensä. Kertaalleen irtisanotulle löytyi kuitenkin uusi työ.

Liiton jäsen irtisanottiin yt-neuvotteluissa muutama vuosi sitten. Neuvotteluiden jälkeen menin tapaamaan häntä ja muita irtisanottuja. Tapaamisissa oli mukana myös luottamusmies.

Kävi ilmi, että yhtiö oli jo irtisanomisaikana palkannut uusia henkilöitä tehtäviin, joita irtisanottu oli työsuhteensa aikana tehnyt, mutta silti työnantaja ei tarjonnut tehtäviä irtisanotulle.

Lähetin työnantajalle myöhemmin vaatimuksen korvata perusteeton irtisanominen, koska häntä ei ollut sijoitettu uusiin tehtäviin, vaikka sellaisia oli ollut avoinna. Työnantaja kiisti vaatimuksen.

Juttu siirtyi asianajajalle, joka toisti vaatimuksen. Hieman vaatimuskirjeen lähettämisen jälkeen työnantaja haki toimittajaa samaan lehteen, josta jäsen oli irtisanottu. Paikkaa ei ollut tarjottu jäsenelle, ja työnantaja kiisti edelleen vaatimuksen perusteettomasta irtisanomisesta.

Sitten täysin yllättäen työnantaja tarjosi mahdollisuutta sopia asia siten, että jäsen saisi avoinna olevan työpaikan. En ole edelleenkään varma, miksi työnantaja muutti mielensä.

Pari viikkoa työsopimuksen ehdoista neuvoteltuamme jäsen allekirjoitti uuden työsopimuksen työnantajan kanssa ja riita sovittiin. Jäsen oli erittäin tyytyväinen ratkaisuun ja työskentelee edelleen samassa työpaikassa.

Pieni voitto -sarjassa Journalistiliiton toimijat kertovat parempaan työelämään liittyvistä onnistumisista, jota yleensä eivät ylitä uutiskynnystä.