Työelämä

Kesä koko vuoden

Miten säilyttää lomaltapaluun olotila marraskuuhun? Nämä vinkit kirjautuvat vuodesta toiseen Nina Erhon ”kaikkien aikojen työhyvinvointisyksy” -listoille.

Vaikka kuinka tykkäisi työstään, kasvot työpaikan hissin peilissä näyttävät loman jälkeen hätkähdyttävän erilaisilta kuin ennen sitä.

Kalpeuden tilalla on päivetystä, pinttynyt tumma on liuennut silmien alta, kireys kaikonnut suun ympäriltä.

Sama tuntuu ensimmäisen työaamun kokouspöydässä. Vaikka syksyn suunnitelmiin orientoituminen teettää töitä, se ei väsytä eikä stressaa, vaan mieli uskoo vakaasti: kyllä se siitä.

Miten olotila säilyisi marraskuuhun?

”Näin selviät töihinpaluusta” -jutut neuvovat välttämään loman vaikutukset nopeasti tuhoavaa sokkia muun muassa ennakoimalla.

Tee jo ennen lomalle jäämistä lista siitä, mitä olet tehnyt ja mistä töitä pitää palattuasi jatkaa, kirjoitti Yle 30. heinäkuuta.

No, se on myöhäistä, eivätkä arkiset juttuprojektit yleensä jatku loman yli.

Varaa kalenteriisi aikaa sähköpostikertymän selvittelyyn jo ennen lomaa, kirjoitti Kotiliesi 5. elokuuta.

Kun uusista juttuprojekteista loman jälkeen sovitaan, aloittamisen kanssa ei voi viivytellä.

Pidä lomia pitkin vuotta, neuvoi Oikotie 1. elokuuta.

Vaikka on selvää, ettei koko vuoden palautumisia kannata jättää kesälomaan, ”maailma valmiiksi ennen vapaata” -meininki monta kertaa vuodessa ei välttämättä palauta.

Mutta: järjestä arkeenkin pieniä kivoja juttuja – kyllä. Pidä työpäivän aikana mikrotaukoja – kyllä!

Parhaat täsmävinkit taitaa keksiä kukin itse. Omille ”kaikkien aikojen työhyvinvointisyksy” -listoilleni kirjautuvat vuodesta toiseen nämä:

Pidä haastattelut kompakteina ja mieti heti tärkeimmät kohdat. Hyöty: ei roikkuvia mörkönauhoja, ei aikaa vievää mieleen palauttelua.

Päätä, mihin mennessä isojen juttujen ensimmäinen versio on valmis. Ei hyödytöntä hinkkaamista.

Miellä itsesi paitsi journalistiksi myös ihmiseksi. Ei rimakauhua.

Edellisten mahdollistamana jätä työpöytä ajoissa. Ei kumuloituvaa, hidastavaa väsymystä.

Päivetykseen on Suomen talviarjessa vaikea vaikuttaa, mutta silmänaluset pysyvät kunnossa riittävillä yöunilla. Ei nyt ihan kesäloman kymmentuntisilla, koska silloin punkkaan pitäisi mennä puoli yhdeksän. Mutta jos menisi edes puoli yksitoista? Tarvitaan vain pitkäjänteistä tahdonvoimaa eli automaatti, joka sammuttaa silloin valot kodista ja laitteista.