Journalisten

Strålkastarljuset på Spotlight

Nu är jag villig att utvidga min konsultverksamhet en smula. Därför kommer här en gratis inbjudan till Kaj-Gustaf Bergh, Barbro Teir och hela KSF:s styrelse: Ska vi gå på leffa, frågar Magnus Londen.

Under vintern hade jag nöjet att för Journalisten intervjua ledande figurer både på Vasabladet / Österbottens Tidning och Hufvudstadsbladet. Det var slående att märka i hur olika faser dessa tidningar befinner sig.

Ena var på defensiven. Misstänksamma.

Andra var framåt. Öppna.

Ena har dalande prenumerationssiffror. Och störtdykande ekonomi.

Andra har lyckats öka prenumerationsintäkterna. Och gör ett stort plus.

Ena har nedprioriterat egna nyheter – och ser inte ens efter avhopp av flera nyhetsjournalister möjligheter till nyanställningar.

Andra pratar om vikten av att äga sina egna nyheter – och ser efter tidigare uppsägningar möjligheter till nyanställningar för grävande lokaljournalister år 2016.

Så när jag här om dagen äntligen gick på filmen Spotlight kunde jag inte låta bli att i mitt stilla sinne bolla mellan bokstäverna Vbl och Hbl och spegla dem mot Boston Globe.

Ja, alla förstår att tidningarna inte har något gemensamt när det gäller resurser.

Men Boston Globe, Vbl och Hbl handlar ändå alla tre om lokaljournalistik. Om vad som är relevant för läsarna.

 

Filmen skildrar som bekant skandalen kring katolska kyrkan i Boston i början av 2000-talet. Spotlight-redaktionen på Globe avslöjar hur ett otal katolska präster mer eller mindre systematiskt utsatt unga pojkar för grova övergrepp. Nu, år 2016, har filmen till och med fått acceptens från Vatikanen.

Men omskrivet vågar jag högtidligt påstå att filmen också bär på många viktiga hälsningar till journalisterna på Vbl och Hbl – och till alla andra redaktörer och frilansare i hela världen:

a) Följ upp till synes tråkiga notiser och kolumner. Där kan finnas guld.

b) Gräv. Snoka. Vänd på alla stenar. Och gräv sedan lite till.

Filmen har också en hälsning till styrelser och ordföranden på mediebolag, med tanke på att den skildrar hur Globe får en ny utomstående chefredaktör (Martin Baron) som vill börja granska staden med nya ögon:

a) Våga utse redaktionella/ekonomiska chefer som stöder grävandet efter egna lokalnyheter. Så blir tidningen relevant för läsarna.

b) Utse journalistiska/ekonomiska chefer som är krävande men som ger redaktörerna arbetsro.

Vidare har filmen en indirekt hälsning till Hbl:s, Vbl:s och alla andra tidningars läsare:

a) Vill du läsa vidare från de där neutrala notiserna kommer det att kosta. Unika lokalnyheter är inte gratis.

b) Vill du veta vad som pågår bakom kulisserna i samhället är gedigen grävande journalistik pålitligare än såväl tjänstemän, politiker som tyckare på sociala medier.

 

Jag besitter ju ingen inside-information om folks filmvanor, och kanske jag har fel, men min instinkt säger mig att HSS ledning redan sett filmen. I alla fall beter de sig så. Däremot är jag inte lika säker att KSF:s ledning gjort det – i alla fall beter de sig inte så.

I egenskap av god far och uppfostrare bjöd jag redan min son på filmen och uppnådde något med det (”journalistik är nog viktigt”). Nu är jag villig att utvidga min konsultverksamhet en smula. Därför kommer här en gratis inbjudan till Kaj-Gustaf Bergh, Barbro Teir och hela KSF:s styrelse:

Ska vi gå på leffa?