Pääkirjoitus

Sananvapautta vaalimaan

Pääkirjoitus.

Hyvä Suomi! Lama ei näy sananvapausmarkkinoilla. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (TIR) on nimennyt Suomen lehdistönvapauden kärkimaaksi jo seitsemännen kerran.

Järjestön vuosittainen indeksi mittaa toimittajien turvallisuutta, mahdollisuuksia riippumattomaan työskentelyyn, itsesensuuria ja lainsäädännön määrittelemiä toimintaedellytyksiä. 180 maata kattavan indeksin mukaan globaali lehdistönvapaus on heikentynyt viime vuosina. Euroopassa kehitys on ollut erityisen kielteistä.

Yhteiskunnallisen ilmapiirin kärjistyminen näkyy myös toimittajien arjessa. Henkilöön, hänen lähipiiriinsä ja työpaikkaansa kohdistuva uhkailu heikentää lehdistönvapausindeksiä, kuten on tapahtunut muun muassa kärkijoukkoon kuuluvassa Ruotsissa.

Pyrkimykset murentaa riippumatonta tiedonvälitystä ovat romahduttaneet Puolan sijoituksen. Maa on nyt sijalla 47, viime vuonna se oli 29 sijaa korkeammalla. Laki ja oikeus -puolueen muodostama hallitus on ottanut Puolassa kontrolliinsa valtiollisen median, mikä sopii huonosti eurooppalaisen vapaan tiedonvälityksen perinteeseen.

Suomessakaan ei ole aihetta erityiseen henkselien paukutteluun. Vihapuhe ja uhkailu ovat yleistyneet meillä jopa siinä määrin, että on aiheellista pelätä myös itsesensuurin yleistymistä. Lehdistönvapautta vaarantavat myös poliitikkojen ja virkamiesten pyrkimykset rajoittaa toimittajien tiedonsaantia. Valikoiva tiedottaminen ja lausuntojen panttaaminen nakertavat mallimaan statustamme.

Suomen tunnusluku TIR:n indeksissä oli aiempaa alempi, mutta se riitti edelleen ykkössijaan. Sijoituksen pitäminen olisi kunniakasta aikana, jolloin jokaisesta kansallisesta menestystekijästä haetaan voimia maan nostamiseen lamaantuneisuuden tilasta.

Yleisradion tehtäviin ja toiminnan järjestämiseen liittyvä parlamentaarinen työ määrittää osaltaan poliitikkojen suhdetta sananvapauteen. Oma merkityksensä on myös omistuksen avoimuutta rajoittamaan pyrkivillä hankkeilla, kuten hallintarekisterilailla. Puhumattakaan siitä, kuinka tärkeää on, että poliisi ja syyttäjä käsittelevät jämäkästi toimittajiin kohdistuvaa uhkailua.

 

Journalistiliitto ja Journalisti-lehti ovat käynnistäneet kampanjan, joka korostaa hieman varjoon jäänyttä sananvapauden ulottuvuutta: Kannan vastuun sanoistani.

Pannaan siis #sananvastuuvala kiertämään!